voce1.jpgOvog leta lubenica nije aktuelna samo zbog toga što je slađa nego ikada, već i zbog najnovijih naučnih istraživanja čiji rezultati pokazuju da lubenica može da spreči da se od blago povišenog krvnog pritiska razvije hipertenzija u svom punom obimu, što predstavlja značajan faktor rizika za srčani i moždani udar.

Novo istraživanje koje su sproveli naučnici Univerziteta na Floridi pokazalo je da amino kiseline koje se nalaze u voću podstiču protok krvi kroz arterije i da svakodnevna konzumacija lubenice smanjuje krvni pritisak kod ljudi koji inače imaju visoki krvni pritisak. Lubenica je mnogo više od niskokaloričnog voća bogatog vlaknima, prenosi portal Moj doktor.
Po navici leti se obradujemo sezoni lubenica, ali o njenom pozitivnom uticaju na naše zdravlje tek smo po nešto načuli.

Kada kupujemo lubenicu, trudimo se da izaberemo onu koja je najslađa, a pri izboru koristimo se proverenim metodama.

Ipak za mnoge najpouzdanije ostaje vađenje čepa.

A ove godine slađe nego ikada, tvrde prodavci, a potvrđuju i kupci.

I dinja se ubraja u sveže i lekovito voće koje je aktuelno ovih dana.

Postoji više dinja nastalih ukrštanjem i razlikuju se po veličini, boji, obliku, mirisu i ukusu, ali su sve hranljive i niskokalorične… Dinja se na našoj trpezi najčešće nalazi u periodu jun-avgust, ali je zavaljujući staklenicima i plastenicima na našem tržištu dostupna od proleća do kasne jeseni.

Dinja sadrži veliku količinu vode, a relativno malo kalorija, tako da je pogodna za dijetalnu ishranu, kao diuretik, za čišćenje organizma, asadrži i korisne sastojke među kojima je dosta minerala i vitamina. Takođe, može pomoći u lečenju različitih oboljenja od alergija, do problema sa bubrezima i mokraćnim kanalima, sa crevima, sa kožom, krvnim pritiskom,
problemi sa prostatom, a pomaže čak i protiv opekotina od sunca.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…