skolarci.jpgEkonomska škola “Valjevo” počela je sa radom još 1939. godine kao Državna trgovačka akademija i tokom godina je više puta menjala ime. Kroz višedecenijsko postojanje škola je uglavnom bila orijentisana na obrazovanje učenika iz oblasti ekonomije, prava, administracije, trgovine, ugostiteljstva i turizma, ali i tekstilne struke. Ove godine u prvu godinu srednje Ekonomske škole prema ranijem planu upisa trebalo bi da bude upisano 13 odeljenja, odnosno 10 u samoj gradskoj školi i tri odeljenja u Osečini.

Veštine i znanja koja učenici stiču tokom školovanja često ne odgovaraju zahtevima preduzeća, a mnogi koji izađu iz srednjoškolskih klupa i odu na tržiste rada nemaju potrebne kvalifikacije. Novi obrazovni smerovi se teže otvaraju jer zahtevaju posebne uslove i opremu, pa se od njih odustaje uglavnom zbog nedostatka sredstava. Obrazovni smer poslovni administrator uveden je u Ekonomskoj školi u Valjevu pre više godina kao ogledno odeljenje, a suština je da se budućim poslovnim administratorima omogući da na pravi način ovladaju svim neophodnim znanjima i veštinama koje će im biti potrebne u realnim uslovima poslovanja, učeći kroz korišćenje savremene tehničke opreme.

Prilagođavajući se novim uslovima tržišta, ne samo kod nas, nego i u svetu svakako je bitan segment kod uvođenja novih smerova. Jedan od tih je komercijalni tehničar.

Škola je opremljena učionicama i kabinetima, u amfiteataru se održavaju brojni skupovi i priredbe, poseduje internu televiziju, a učenici ove škole svoje znanje sa smera kuvar i konobar primenjuju u školskom klubu i restoranu Zlatibor.

Obrazovanje u srednjoj stručnoj školi kakva je ekonomska pruža mogućnosti upisa na mnoge fakultete kao i dalje usavršavanje u oblasti ekonomije. Na tržištu su veoma tražena zanimanja kuvara i konobara koji odmah nakon srednje škole mogu naći zaposlenje ne samo u Valjevu nego i na teritoriji cele zemlje. Sve informacije o broju učenika koji će ove godine moći da upišu ekonomsku školu, broju bodova koji su bili potrebni prošle godine za upis na odrežene smerove može se naći i na sajtu škole www.ekova.edu.rs

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…