infakt__frame.jpgI poslednjih tridesetak radnika iz proizvodnih pogona nekadašnjeg velikog prehrambenog giganta Srbijanke, nalazi se pred otkazom, na čekanju su već nekoliko meseci, za plate im se duguje od nekoliko meseci do nekoliko godina, a poslednji doprinosi za zdravstveno i penziono osiguranje ulpaćeni su, prema tvrdnjama radnika 2008. godine. Najnoviji potez rukovodstva te firme, odnosno Nove Srbijanke, kako je dobila ime nakon privatizacije je ponuda radnicima da im se u naredne dve godine isplate zaostale plate i da odu iz firme, bez otpremnina, ali i da povuku sve tužbe kojim traže naplatu svojih potraživanja. To je izazvalo veliko nezadovoljstvo radnika ove firme koji su se danas okupli ispred kruga fabrike.

Pogoni Nove Srbijanke potpuno su bez radnika, proizvodnja je stala još pre nekoliko meseci i radi jedino kadrovska služba. Svi radnici se još uvek vode da su u radnom odnosu, ali su istovremeno već mesecima na prnudnom odmoru. Za plate se duguje od 5 do 20 mesečnih iznosa. Kako kažu radnici, obraćali su se svima, ali pomoći nema.

Sa radnicima Nove Srbijanke danas su razgovarali i kandidati za odbornike Regionalnog udruženja Pobeda Valjevo i predočili im da rešenja za njih ima i da kao što su se radnici Stefila svojevremeno izborili za svoj status i prava, tako mogu i oni.

DP “Srbijanka” privatizovano je 2007. godine za 330 miliona dinara i pri tom je prodat deo imovine u fabričkom krugu od 13,65 hektara zemljišta, sa svim poslovnim zgradama i industrijskim objektima, kao i zgrada od 100 kvadrata i magacin od 25 kvadrata u Valjevu.
Potpuni propast fabrike zaokružen je hapšenjem direktora Antona V. zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivična dela poreske utaje, neuplaćivanja poreza po odbitku, oštećenja poverilaca i zloupotrebe službenog položaja.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…