Sokolica Kosovo.jpgKako unaprediti kvalitet nastave u seoskim osnovnim školama? Da li je moguće koristiti mobilne zdravstvene ekipe radi poboljšanja zdravstvene zaštite u selima? Mogu li se građani udruživati radi zajedničkih interesa u različtim oblastima? samo su neka od pitanja na koje je pokušala da odgovore gost tribine pod nazivom “Uslovi života i dostupnost javnih usluga u seoskim naseljima u Valjevu” koju je organizovao Evropski pokret u Srbiji-Lokalno veće u Valjevu.

Prema rečima dr Ksenije Petovar, profesora urbane i ruralne sociologije na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, jedan od bitni h problema u Srbije je migracija stanovništva prema velikim gradovim.

Veoma bitna stvar razvoja seoskog područja je udruživanje poljoprivrednika, a jedan od svetlih primera je kako je navela profesorka Petovar to što je 65 paora se udružilo i na tenderu kupilo zemljište, a takvih primera trebalo bi da bude i više kao bi se izbegle zamke monopolista.

Statistika pokazuje da je samo 2,7 odsto stanovništva sa teritorije Valjeva, a koja žive na seoskom području, udruženo u neki oblik rada što ih čini nemoćnim u ostvarivanju nekih ciljeva. U cilju poboljšanja obrazovanja na seoskom području, profesorka Petovar predlaže mobilne ekipe koje podrazumevaju da profesori ili nastavnici iz pojedinih predmeta jednom sedmično drže časove i u seoskim školama. Sličan sistem mogao bi se organizovati i za zdravstvenu zaštitu.

Dobra volja i pravilna preraspodela sredstava mogla bi dosta toga da poboljša u životu na seoskom području, ali je bitno i da se edukuju, motivišu i uključe i građani i stručnjaci u proces predlaganja mogućih i održivih rešenja za razvoj Srbije na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…