rasveta.jpgU subotu 31. marta u 20.30 časova u domovima, školama i poslovnim zgradama, na znamenitim građevinama i spomenicima širom planete biće isključena svetla na jedan sat. “”Sat za našu planetu”” je 2007.godine posle inicijative grada Sidneja postao globalni pokret u koji se prošle godine uključilo 1,8 milijardi ljudi u 135 zemalja. Grad Valjevo će se uključiti u svetsku akciju “”Sat za našu planetu””, koja se četvrti put održava u Srbiji, a šesti u svetu, u subotu 31. marta 2012. godine od 20.30 do 21.30 časova. U tom periodu u gradu na Kolubari biće isključena javna rasveta na tri lokacije i to: Gradski trg, Central park ispred Doma kulture i spomen obeležje “”Kula Nenadović””.

Takođe Društvo istraživača “”Vladimir Mandić Manda”” će u subotu uveče od 20.30 časova na Desankinom trgu izvesti zanimljive perfomanse i na taj način dati doprinos za spas planete.Članovi Astronomske grupe će podržati ovu akciju tako što će simbolično kroz 60 upaljenih sveća biti prikazan jedan sat za našu planetu. Biće postavljena i tri teleskopa, tako da će svi zainteresovani prolaznici moći da vide nebo bez svetlosnog zagađenja. Na papirima će biti odštampane zanimljivosti vezane za zaštitu životne sredine, klimatske promene i druge važne informacije vezane za ovu tematiku, pri čemu će svi zainteresovani građani imati priliku da nešto više saznaju.
Članovi podmlatka Društva istraživača će održati na trgu ekološku izložbu fotografija.

Grad Valjevo poziva sve građane, javna preduzeća i ustanove da u subotu 31. marta isključe struju u domovima, radnim prostorijama kako bi na taj način učestvovali i promovisali akciju “”Sat za našu planetu””.

Srbija gasi svetla za planetu četvri put, a prošle godine je u akciji učestvovalo oko 40 gradova i opština uz podršku brojnih organizacija.

Akcija “”Sat za našu planetu”” biće održana u subotu 31.marta 2012.godine. Biće ugašena svetlosna dekoracija i svetla na brojnim objektima širom Srbije od 20.30 do 21.30 časova, a centralne manifestacije povodom akcije planirane su u tom periodu na beogradskom Trgu Republike, niškoj Tvrđavi , u Novom Sadu na Trgu slobode i art-kafeu “”Kosmosapiens””.

Cilj akcije je da se skrene pažnja na sve češću pojavu elementarnih nepogoda koje su prouzrokovane klimatskim promenama, ali i promenu naših svakodnevnih navika, s ciljem ublažavanja negativnih efekata globalnog zagrevanja.

U ovogodišnjoj akciji “”Sat za našu planetu”” učestvovaće oko 140 zemalja i oko dve milijarde ljudi. U mraku će jedan čas poslednjeg dana marta biti i svetski poznati spomenici i građevine, kao što su Zabranjeni grad u Pekingu, Ajfelov toranj u Parizu, Bakingemska palata u Londonu,zgrada Opere u Sidneju, čuveni most Golden Gate, kao i mnogi drugi objekti.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…