kuce.jpgUprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede donela je rešenje da se područje od 3 km od naseljenog mesta Gola Glava i u Lovištu Magleš proglasi zaraženim od zarazne bolesti životinja besnila. Ugroženo područje je proglašeno u prečniku od 10 km, a donet je i niz mera koje je potrebno sprovesti da bi se besnilo suzbilo.

Pored evidencije pasa i mačaka na zaraženom području zakonom je propisana i vakcinacija, izdvajanje i zatvaranje životinja za koje se sumnja da su možda bile u kontaktu sa zarađenom životinjom, zabrana javnih amnifestacija poput izložbi pasa i mačaka.

Od 2009. do danas pet puta je smanjen broj slučajeva besnila kod divljih životinja. Srbija je prva zemlja u regionu Zapadnog Balkana koja je počela implementaciju petogodišnjeg projekta „Podrška za kontrolu i iskorenjivanje klasične kuge svinja i besnila”. U dosadašnjim akcijama koje se obavljaju u proleće i jesen iz aviona je izbačeno 4,6 miliona oralnih vakcina.

Za 10 meseci 2011. godine zabeleženo je 39 slučaja besnila, od čega 32 kod lisica, što je značajno manje u odnosu na 2010, kada su registrovana 104 slučaja, odnosno pet puta manje nego 2009., kada je zabeležen 181 slučaj besnila.

Očekuje se da će besnilo biti iskorenjeno najpre kod lisica, a kako se ističe na taj način biće zaštićena i populacija domaćih životinja, koja predstavlja “prvu liniju” koja može da ugrozi zdravlje ljudi.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…