seoski_turiyam.jpgUprava za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada i socijalne politike u saradnji sa Ambasadom Švedske dodelila je bespovratna sredstva za realizaciju 23 projekta čiji je cilj ekonomsko osnaživanje žena u lokalnim sredinama, uključivanje principa rodne ravnopravnosti u obrazovanju i medijima, kao i podizanje svesti u sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama.

„Ekonomsko osnaživanje žena ključno je za napredak društva, a zadatak svih nas, uključujući medije i obrazovne institucije, je rušenje stereotipa. Zato je zadatak Uprave za rodnu ravnopravnost da prepozna projekte koji se bave konkretnim problemima širom Srbije i da pomogne u njihovoj realizaciji, uzimajući u obzir najrazličitije teme, od jačanja kapaciteta lokalnih medijskih kuća, do otvaranja Internet učionica na selu.“ – istakla je prilikom predstavljanja rezultata konkursa Natalija Mićunović, direktorka Uprave za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada i socijalne politike.

Nagrađeni projekti koje su kandidovale nevladine organizacije širom Srbije biće realizovani u saradnji sa telima lokalne samouprave koji se bave rodnom ravnopravnošću. Projekti su regionalno raspoređeni, a među gradovima, u kojima će naredne godine tema rodne ravnopravnosti biti jedna od glavnih tema, nalaze se Kikinda, Niš, Leskovac, Negotin, Žagubica, Valjevo, Novi Sad, Tutin, Beograd, Kruševac, Kraljevo i dr.

„Potencijal koji žene u Srbiji imaju je veliki i nije dovoljno iskorišćen. Bilo bi veoma značajno kada bi više žena bilo aktivno u privredi, pogotovo na rukovodećim mestima. Zanemarivanje rodne ravnopravnosti u poslovanju negativno se odražava i na kompanije i na ekonomiju. Sa druge strane, mediji imaju važnu ulogu u rušenju stereotipa što je takođe važno u procesu razvoja rodne ravnopravnosti.“ – izjavio je Bjorn Mozberg, savetnik Odeljenja za razvoj i saradnju Ambasade Švedske u Beogradu.

Jedan od odabranih projekata odnosi se na Ekonomsko osnaživanje žena iz ruralnog područja grada Novog Pazara. Cilj ovog projekta je direktno zapošljavanje 10 žena iz grupe višestruko diskriminisanih žena u seoskim sredinama, kroz obezbeđivanje plastenika, osnovnog repro-materijala, kao i znanja i veština potrebnih za povrtlarsku proizvodnju u plastenicima. Projekat ima za cilj i da promoviše poljoprivredu kao realnu mogućnost za zapošljavanje i osnovu za smanjenje siromaštva.

„Za nas unapređivanje položaja žena u društvu i razvoj principa rodne ravnopravnosti i jednakih mogućnosti u svim sferama javnog i privatnog života jeste razvojno pitanje. Zato je saradnja sa Upravom za rodnu ravnopravnost za nas od višestrukog značaja i predstavlja potrebu da se afirmiše pristup koji pitanje položaja žena u zajednici podiže sa nivoa problema na nivo resursa svake zajednice“, izjavila je Zibija Dh – Šarenkapić, predstavnica Kulturnog centra DamaD iz Novog Pazara.

Još jedan projekat “Vreme je za žene”, organizacije „Zajedno zajedno“, ima za cilj poboljšanje ekonomskog položaja žena, smanjenje nezaposlenosti i ublažavanje posledica tranzicije na Zvezdari. “Naš projekat se razvija u dve oblasti ekonomskog osnaživanja žena – pružanju socijalne zaštite i sticanju praktičnih znanja, kao mehanizmu za povećanje kapaciteta za (samo)zapošljavanje. Aktivnosti koje smo isplanirale realizovaćemo u saradnji sa opštinom Zvezdara i Volonterskim servisom na ovoj opštini.”- istakla je Snežana Milčić predsednica nevladine organizacije „Zajedno zajedno“.

Osim predstavljanja ovih projekata, Uprava za rodnu ravnopravnost najavila je i konkurs za dodelu nepovratnih sredstava za 5 preduzetnica koje se bave seoskim turizmom. Na ovaj način Uprava za rodnu ravnopravnost konkretnim projektima želi da pomogne osnaživanje i ekonomsku samostalnost žena u seoskim sredinama. Dodeljivanjem sredstava za 5 preduzetnica koje se bave seoskim turizmom, Uprava za rodnu ravnopravnost u saradnji sa donatorima, omogućava unapređivanje preduzetništva među ženama tako što će finansijski podržati unapređivanje njihove ponude.

S obzirom na veliki doprinos žena svim oblastima društvenog života, Uprava za rodnu ravnopravnost će se truditi da u narednom periodu istakne ulogu žena u politici i ekonomiji, kao i pozitivnu ulogu medija u unapređivanju rodne ravnopravnosti.

Rodna ravnopravnost je neophodna da bismo imali pravedno društvo, a poštovanje prava žena za to je preduslov. Bez rodne ravnopravnosti nema razvijenog društva jer je doprinos žena neophodan za društveni razvoj.
Uprava za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada i socijalne politike bavi se poboljšanjem položaja žena i unapređivanjem rodne ravnopravnosti u Srbiji. U toku tri godine postojanja, zahvaljujući radu Uprave, uspostavljen je zakonodavni okvir u ovoj oblasti. Doneti su Zakon o ravnopravnosti polova, Nacionalna strategija za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti, kao i Akcioni plan za sprovođenje Nacionalne strategije za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…