Miting.jpgMeđunarodni dan ljudskih prava, koji se danas obeležava širom sveta, i u Srbiji će biti propraćen nizom manifestacija, kako bi se ukazalo na značaj poštovanja prava i dostojanstva svakog pojedinca.

Zaštitnik građana Saše Jankovića tim povodom predstavio je izveštaj “Zaštita dece od nasilja u školama” o postupanju osnovnih i srednjih škola u Srbiji u prevenciji i zaštiti.

Izveštaj pokazuje da li i na koji način škole primenjuju obavezujuće propise iz oblasti zaštite dece od nasilja, a zasnovan je na rezultatima istraživanja, koje su od marta do juna ove godine, sprovela deca – članovi Panela mladih savetnika i podacima do kojih je republički ombudsman došao tokom kontrole školskih ustanova.

Rezultati istraživanja pokazali su da je, prema procenama dece, stepen nasilja u školama, i to kako vršnjačkog tako i nasilja nastavnika prema učenicima, ostao nepromenjen, ako nije i povećan, iako su doneti strateški dokumenti, zakoni i podzakonski propisi, koji sadrže jasna i obavezujuća pravila.

Ujedinjene nacije su 10. decembra 1948. godine usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, u kojoj je istaknuto da su ta prava univerzalna i da ne zavise od nacionalne, državne, ideološke, socijalne i kulturne pripadnosti.

Tim dokumentom se štite građanske, političke, ekonomske, socijalne i kulturne slobode i prava čoveka – od prava na život i slobodu do prava na dostojanstvo, privatnost, socijalnu sigurnost i udruživanje.

Usvajanje Deklaracije predstavljalo je krupan napredak u tom trenutku, a tom prilikom ostale su uzdržane zemlje sovjetskog bloka, Saudijska Arabija i Južnoafrička republika.

UN su 1966. godine donele dva sporazuma, kojima su razrađene slobode i prava proklamovana Deklaracijom o ljudskim pravima, a dokumente je prihvatilo 130 zemalja.

U okviru Saveta Evrope 1950. godine doneta je Konvencija o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda koja, pored osnovnih prava, ustanovljava i mehanizme zaštite i
nadzora nad njihovim ostvarivanjem.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun ocenio je da je 2011. godina bila izuzetna godina za ljudska prava, jer su se ljudi širom planete mobilisali tražeć i pravdu, dostojanstvo, jednakost i učešće udruštvenim procesima.

U poruci povodom 10. decembra on je podsetio da su sva ta prava sadržana u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i da “pripadaju svima, bez izuzetka”.

“Ali, ukoliko ih ne znamo, ukoliko ne tražimo da budu poštovana i ukoliko ne branimo naše pravo i pravo drugih da ih koriste, onda su ona samo reč na decenijama starom dokumentu”, kazao je Ki-mun.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…