osobe sa invaliditetom 2.jpgDirektor Nacionalne službe za zapošljavanje Dejan Jovanović najavio je da će tokom septembra pokrenuti nove programe za zapošljavanje osoba sa invaliditetom za koje će biti obezbeđeno 800 miliona dinara. Reč je o osam programa koji će biti finansirani iz budžetskog fonda namenjenog zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Cilj NSZ kako ističu, nije da preduzeća plaćaju određene penale zato što ne zapošljavaju osobe sa invalidetom, već da ih zaposle i zato ih država pomaže finansijski.

Jovanović je objasnio da su subvencije namenjene otvaranju radnih mesta, uređenje prostora za radna mesta osoba sa invaliditetom, plaćanju asistenta osobama sa invaliditetom i program javnih radova u koje je već uključeno 1.300 osoba sa invaliditetom.
On je ponovio da je u 2011. za mere aktivnog zapošljavanja izdvojeno šest milijardi dinara i da će te mere do kraja godine omogućiti otvaranje 50.000 radnih mesta.

Prema podacima NSZ u junu ove godine na evidenciji je bilo 20.766 nezaposlenih osoba sa invaliditetom. Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, iz maja 2009. godine, nalaže poslodavcima da na odredjeni broj zaposlenih moraju zaposliti i osobu sa invaliditetom, a država će im različitim vrstama subvencija pomoći u tome.

Zakon propisuje da poslodavac koji ima više od 20, a manje od 50 zaposlenih ima obavezu da zaposli jednu osobu sa invaliditetom, da poslodavac koji ima više od 50, a manje od 100 zaposlenih, mora da zaposli dve osobe sa invalidetom, kao i da obezbedi jedno radno mesto na svakih sledećih 50 zaposlenih.

Prošle godine je program za podsticanje zapošljavanja prošlo 6.327 osoba sa invaliditetom, od kojih se zaposlilo njih 5.058.

Kada su u pitanju radne sposobnosti osoba sa invaliditetom, više od polovine nezaposlenih bez stručnih kvalifikacija i da je neophodno rešiti taj problem.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…