seminari zene2.jpgNVO Građanske inicijative danas su organizovale javnu debatu o etičkom kodeksu i samoregulaciji civilnog sektora u Srbiji, a u svečanom delu potpisan je i pristup Etičkom kodeksu koji je za sada iz Valjeva jedino potpisala NVO Dijalog.
Etički kodeks organizacija civilnog društva u Srbiji je dokument koji reguliše osnovne vrednosti i principe rada udruženja građana. Kodeks predstavlja akt samoregulacije kao odraz svesti civilnog sektora u Srbiji o potrebi formulisanja unutrašnjih pravila rada i odnosa prema akterima van sektora.

Kodeks obuhvata principe rada kao što su primena vrednosti u praksi, nezavisnost, transparentnost, solidarnost i odnos prema zaposlenima, volonterima i korisnicima usluga. Kodeks je svečani dokument i organizacije ga prihvataju dobrovoljno, obavezujući se da će slediti načela i primenjivati principe rada u dobroj veri.

Fokus diskusije bio je i na vrednosti civilnog sektora formulisane u kodeksu i način njihove primene u praksi kroz strukturu organizacije, procedure i pravila rada, odnos prema osobama koje se angažuju i zapošljavju, volonterima, transparentnost poslovanja i saradnju sa drugim OCD; sistem kvaliteta u radu OCD u Srbiji.

Jedan od gorućih pitanja civilnog sektora je i kakav treba da bude odnos sa institucijama države i političkim partijama. Diskusija je obuhvatala, između ostalog, i kvantitet i kvalitet saradnje, osnivanje OCD od strane političkih stranaka i potencijalni uticaj finansiranja iz budžeta na nezavisnost OCD.

Na ovoj sesiji učesnicisu imali priliku da razgovaraju o postojećoj percepciji OCD-a u Srbiji i načinima da se takva slika promeni. Posebna pažnja posvećena je uzrocima negativne percepcije i posledicama do kojih dovodi.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…