vojska.jpgKasarna Vojvoda Živojin Mišiću Valjevu bila je domaćin brojnoj ekipi glumaca i autorskog tima serije “Vojna akademija” koja je počela da se snima krajem aprila u Beogradu. Snimanjem u autentičnim prostorima, autori serije su želeli da gledaocima približi život kadeta i kadetkinja u ovoj instituciji. Reč je o prvoj seriji te vrste kod nas, jer iako je vojska često bila tema domaće kinematografije, o ustanovi koja školuje vojnike gotovo se ništa nije znalo.

Serija bi trebalo da doprinese još većem interesovanju mladih za školovanje na Akademiji, ali i da podsetiti nekadašnje kadete na studentske dane.

Scenarista Gordan Mihić je mešajući realnost sa maštom, iscrtao profile glavnih junaka – pet kadeta i pet kadetkinja. Tu su sinova tajkuna, dece iz domova, onih koji su došli pod pritiskom roditelja, ali i da bi izlečili slomljeno srce. Uprkos različitim motivima koji su ih doveli na Akademiju, svima im je zajednička spremnost da budu vojnici. Osim kadeta, među važnijim likovima je i kapetan – Žarač koga izgra Ljubomir Bandović. On kaže da je sa zadovoljstvom prihvatio da igra u seriji.

Da bi se što bolje pripremili za uloge kadeta, mladi glumci su na Akademiji proveli sedam dana. Učili su kako da marširaju, kako se obraća nadređenima, ali i koliko je disciplina važna za posao vojnika.

Čast je naša imovina – slogan je Vojne akademije, institucije osnovane 1850. godine. Znanja i veštine tu su sticali čuveni srpski generali i vojvode poput Jovana Miškovića, Živojina Mišića, Radomira Putnika, Petra Bojovića i Stepe Stepanovića. A jedan od ciljeva serije, jeste da pokaže da se na Vojnoj akademiji i dalje školuju junaci.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…