is_petnica.jpgU IS Petnica na programu su vežbovni seminari fizike i biologije, a od nedelje 28. maja u stanici će boraviti osnovci, učenici sedmih razreda osnovnih škola na multidisciplinarnom programu Letnja naučna škola. Na seminar je pozvano 55 učenika iz osnovnih škola iz Srbije.

Fizika
U periodu od 22. do 31. maja, u IS Petnica, organizuje se vežbovni seminar fizike za polaznike koji ove godine prvi put pohađaju godišnji ciklus seminara na ovom programu. Cilj je da se polaznici upute u probleme merenja u fizici i obrade rezultata, zatim da se upoznaju sa aparaturama i, uopšte, radom u fizičkoj laboratoriji. Tokom pet dana polaznici će raditi vežbe iz optike, akustike, termodinamike, mehanike, mehanike fluida i astronomije.
Pored laboratorijskih vežbi polaznici će, svake večeri, imati priliku da slušaju zanimljiva predavanja.
Poslednja tri dana seminara predviđena su za izradu mini projekata.

Biologija
Od 19. do 28. maja na programu su dva vežbovna seminara biologije. Jedan je namenjen onim polaznicima koji su zainteresovaniji za rad u laboratoriji. Seminar je posvećen upoznavanju sa laboratorijskim tehnikama i metodama rada. Kroz set vežbi polaznici se upoznaju sa radom u oblasti mikrobiologije, fiziologije biljaka i životinja, molekularne boplogije, citologije i histologije.

Drugi seminar je namenjen upoznavanju polaznika sa radom u oblasti terenskih istraživanja i posebne metodologije koja se tom prilikom primenjuje. Uz svakodnevne izlazske na teren, polaznici se upoznaju sa praktičnim radom iz oblasti floristike, entomologije, ornitologije, mamalogije, mikologije, hidrobiologije, biospeleologije i generalno posmatrano sa ekološkim istraživanjima.

Obe grupe polaznika se uče i vođenju laboratorijskog, odnosno terenskog dnevnika, statističkoj obradi podataka i prezentovanju dobijenih rezultata laboratorijskih, odnosno terenskih istraživanja. Saradnici na seminaru su najvećim delom istraživači sa Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković”, nastavno osoblje Biološkog fakulteta u Beogradu, kao i studenti iz studentskih istraživačkih organizacija.

Prošle nedelje: elektronika
Prošle nedelje, od 19. do 22. maja, održan je prolećni seminar primenjene fizike i elektronike. Seminar je bio organizovan za srednjoškolce koji su već prošli godišnji ciklus seminara u Istraživačkoj stanici Petnica i predstavljao je pripremu za letnji seminar na kome će se raditi samostalni istraživački projekti. Definisani su projekti i u saradnji sa saradnicima rađena su preliminarna istraživanja. Težilo se da polaznici steknu praktičan uvid u problematiku teme koju će raditi, da nauče na koji način da definišu probleme i usvajaju strategije za njihovo rešavanje, kao i načine prezentovanja određenih faza u toku rada.

NAJAVA: LNŠ
Od nedelje, 28. maja, u Istraživačkoj stanici Petnica će boraviti učenici sedmih razreda osnovnih škola, na multidisciplinarnom programu Letnja naučna škola. Na seminar je pozvano 55 učenika iz osnovnih škola širom Srbije. Letnja naučna škola traje do 13. juna.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…