is_petnica.jpgU IS Petnica od 1. marta na programu su zimski seminari matematike, fizike i astronomije. U radu ova tri seminara učestvuje 79 polaznika iz Srbije, BiH, Hrvatske i Makedonije.
Danas je počeo zimski seminar matematike za nove polaznike, odnosno, srednjoškolce koji ove godine prvi put učestvuju u radu programa matematike ili uopšte prvi put učestvuju u radu nekog petničkog programa za učenike srednjih škola.
Tema seminara je Matematika za poneti.
Cilj seminara je da učenici prođu kroz seriju predavanja, demonstracija i radionica koje će im približiti matematiku kao i alate koje je čine pristupačnijom.
Fokus će biti na interesantnim matematičkim objektima sa kojima se polaznici nisu sretali u okviru školskog programa.
Drugi, značajni, zadatak seminara je da se uoče posebno zainteresovani polaznici za dalji rad u okviru seminara matematike.

Seminar fizike pohaćaju srednjoškolci koji su na ovom programu prvi put, a u pitanju su učenici od prvog do trećeg razreda srednjih škola.
Pošto prvi put učestvuju u radu seminara fizike, seminar je koncipiran tako da se kroz predavanj i vežbe, polaznici, uvedu o osnove metodologije i ustraživačkog rada na polju fizike.
U tom cilju biće orgaizovan i kratak kurs iz više matematike i obrade rezultata merenja.
U radu seminara će učestvovati i akademik Zoran Petrović sa Instituta za fiziku (novi materijali) i dr Nenad Vukmirović koji se upravo vratio sa postdoktorskih studija iz Amerike (Berkeley), inače je bivši polaznik Istraživačke stanice Petnica.
I na zimskom seminaru astronomije učestvuju srednjoškolci koji, takođe, prvi put ove godine dolaze na petničke seminare.
Cilj ovog seminara je da nove polaznike upozna sa astronomijom kao naukom, predmetom istraživanja, kao i da im predoči koliko je, za uspešno bavljenje astronomijom, važno poznavanje matematike i fizike.
Na seminaru će biti mnogo predavanja opšteg tipa. Ta predavanja će držati vodeći astronomi iz zemlje, profesori sa katedre za astronomiju Matematičkog fakuleteta u Beogradu, i istraživači sa Astronomske opservatorije u Beogradu.
Predavanja će obuhvatiti ralličite teme, kao što su fizika Sunca, evolucija zvezda, naša Galaksija, asteroidi, itd.
Sem ovoga, polaznici će imati prilike da čuju i predavanja iz fizike, matematike i programiranja.

Na sva tri seminara će, takođe, biti prisutan veliki broj saradnika-asistenata, inače studenata Univerziteta u Beogradu,Novom Sadu i Nišu.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…