ispetnica8.jpg straživačkoj stanici “Petnica” odabrano je 833 polaznika programa u 2011. godini nakon što je više od 60 stručnih saradnika ISP razmotrilo preko 1.000 prijava srednjoškolaca iz više od 200 srednjih škola iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske i BiH.

Oni će tokom 2011, već od zimskih seminara u februaru i martu, pohađati i radionice i naučne kampove koje ISP organizuje.

Pri odlučivanju pregledane su biografije kandidata, njihovi eseji, preporuke nastavnika i školskih psihologa.

Istraživačka stanica “Petnica” postoji 28 godina i za to vreme kroz nju je prošlo oko 250.000 đaka i studenata iz Srbije i inostranstva, kao i nekoliko hiljada njihovih nastavnika.

U novembru je potpisan protokol o ulaganju 7,6 miliona evra u proširenje kapaciteta i nabavku nove opreme te jedinstvene naučne ustanove za rad sa talentovanim đacima i studentima.

U rekostrukciju postojećih i izgradnju novih objeketa, ukupnog kapaciteta 170 ležajeva za polaznike i njihove nastavnike na površini od 17.000 kvadrata, biće uloženo 5,3 miliona evra, a 2,3 miliona evra u veoma modernu opremu.

Radovi bi trebalo da počnu u martu 2011, a čitav projekat da bude okončan sredinom 2012. godine.
Od 11. do 15. decembra u Istraživačkoj stanici Petnica realizuje se kamp Petničke meteorske grupe.

Kamp je organizovan u vreme aktivnosti Geminida, jednog od najobilnijih meteorskih rojeva u vreme maksimuma.

Osim posmatranja meteora, vršiće se i obrada ranije snimljenih podataka, a ujedno će se izvršiti i godišnji pregled aktivnosti Petničke meteorske grupe.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…