knjige.jpgNagrada “Veljkova golubica”, koja se dodeljuje za celokupno pripovedačko delo, ove godine pripala je Radovanu Belom Markoviću. To je većinom glasova odlučio žiri književne manifestacije “Veljkovi dani” u Somboru, u čijem sastavu su bili Slavko Gordić, Marko Nedić i Radivoj Stokanov. „Veljkova golubica“ samo je jedno u nizu književnih priznanja za najpoznatijeg žitelja Lajkovca i uglednog srpskog prozaistu.

U obrazloženju žirija se, između ostalog, kaže da je Beli Marković u savremenu srpsku prozu uneo individualan i apartan stvaralački glas, koji se opire svim konvencijama i klišeima i koji je u trajnom i estetski produktivnom dosluhu sa književnom tradicijom i savremenošću. Stvarnost kolubarskog kraja i njegovih velikih i mistifikovanih prostora oblikovana je u pripovetkama ovog autora u plodnom prožimanju i sudaranju različitog nivoa subjektivne stvarnosti i bogatih individualnih stilskih sredstava, dodaje se u saopštenu žirija.

Četvrti “Veljkovi dani” održaće se u Somboru 9. i 10. decembra u organizaciji Gradske biblioteke “Karlo Bijelicki”, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata i Grada Sombora. Prvog dana biće organizovan okrugli sto na temu “Veljko Petrović – esejist”. Drugog dana manifestacije u 11.30 biće predstavljene izabrane priče Danila Nikolića, dobitnika nagrade „Veljkova golubica“ za 2009. godinu, da bi u 13 sati ovogodišnje priznanje bilo uručeno Radovanu Belom Markoviću.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…