infakt__frame.jpgPod pokroviteljstvom grada Valjeva i Narodnog muzeja Valjevo, u četvrtak 18. novembra u 20 sati u Kući legata u Beogradu (Knez Mihajlova 46) biće otvorena izložba Nature&Art. Organizator je Valjevska akcija, u partnerstvu sa Festivalom „Raskršće“ i udruženjem „Ekotopija“. U pitanju je izložba umetničkih radova koja je, kao deo šireg umetničkog projekta, letos bila postavljena u galeriji Narodnog muzeja Valjevo u okviru festivala „Raskršće“.

Izložbu će otvoriti gradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević, o umetničkom kampu održanom na reci Gradac u okviru projekta „Nature&Art“ govoriće Božidar Mandić, osnivač Porodice bistruih potoka, dok će umetnički perfomans sa glumcima iz serije „Priđi bliže“ realizovati reditelj Petar Stanojlović. Po otvaranju izložbe prezentaciju „Zašto doći u Valjevo“ održaće mr Vladimir Krivošejev, predsednik klastera „Valjevo za Vas“.
S obzirom da je projekat Nature & Art zamišljen kao sinergija umetnosti i prirode, jedan od ciljeva dvonedeljne izložbe jeste i promocija prirodnih lepota valjevskog kraja. U celom prostoru Kuće legata postavljeni su veliki posteri sa fotografijama prirode, na kojima dominiraju Gradac i Divčibare, a planirano je i nekoliko multimedijalnih sadržaja koji odslikavaju vezu prirode i umetnosti.
Umetnički direktor projekta je mr Đorđe Stanojević, akademski slikar, valjevski gimnazijalac i autor nedavno usvojenog grba Valjeva. Osim njega, radove izlažu: Porodica bistrih potoka, Đorđe Stanojević, Milomir Romanović, son:DA, Marko Crnobrnja, Milorad Mladenović, Radomir Knežević, Branislav Nikolić, Milena Putnik, Vojislav Radovanović, Snježana Torbica, Miroslav Prvulj, Nikola Faller, Katarina Popović i Dušan Petrović.
Projekat Nature & Art promoviše povratak prirodi u današnjem svetu hiperprodukcije, smatrajući da je umetnost koja spaja čoveka sa prirodom istovremeno angažovana i blagotvorna. Deo projekta bila je radionica vizuelnih umetnosti koju je na reci Gradac vodio Božidar Mandić, osnivač prve umetničko-ekološke komune u Srbiji, Porodice bistrih potoka.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…