osobe sa invaliditetom 2.jpg„Klub OSI PLUS 2010.“ naziv je projekta koji će do kraja godine realizovati grad Valjevo u okviru programa „Razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite“ koji Ministarstvo rada i socijalne politike realizuje zajedno sa Fondom za otvoreno društvo i lokalne samouprave. Projekat je vredan oko 1.100.000 dinara, od toga Ministarstvo rada i socijalne politike opredelilo je sredstva u iznosu od 714.000 dinara, a ostatak grad Valjevo.

Projektom je predviđeno da Grad u saradnji sa Društvom za cerebralnu paralizu i u partnerstvu sa Savezom slepih i Savezom gluvih u Valjevu, proširi uslugu Kluba za osobe sa invaliditetom u periodu od oktobra do decembra ove godine. U korist osoba oštećenog vida i sluha, biće organizovane nove aktivnosti i prilagođene stare. Između ostalog, projekat predviđa kupovinu računara koji će biti na raspolaganju ovoj kategoriji stanovništva, organizovanje dve obuke: za upotrebu softvera i gestovni govor za 20 osoba. U cilju približavanja široj javnosti ove tematike i pokretanja tema i pitanja od značaja za osobe sa invaliditetom, planirano je snimanje i emitovanje dve polusatne tematske emisije. Od projekta se očekuje da sve ove aktivnosti doprinesu unapređenju kvaliteta usluga koje pruža Klub OSI u Valjevu. Jedan od ciljeva je i da se proširi broj korisnika kroz uključenje osoba sa oštećenim vidom i sluhom.

Realizacijom novog projekta, Grad obezbeđuje sistemsku i stalnu podršku razvoju socijalnih usluga u skladu sa usvojenim Strateškim planom socijalne zaštite. Istovremeno, nizom projektnih aktivnosti stvara uslove za inkluziju osoba sa invaliditetom u društvenu zajednicu.
Ugovor o realizaciji ovog projekta potpisan je u Beogradu i tom prilikom ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić istakao je da Valjevo prednjači u implementaciji projekata socijalnog karaktera u odnosu na druge gradove u Srbiji. Ovom prilikom ministar Ljajić je naglasio da je Valjevo prvi grad koji realizuje projekat gde su uključene osobe sa oštećenim sluhom.

Inače, za implementaciju programa „Razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite“ u 35 gradova i opština Srbije, opredeljeno je oko 27 miliona dinara.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…