ispetnica1.jpgPoslednja ovogodišnja letnja grupa letnjih kampova u IS Petnica počela je u ponedeljak, a na programu su matematika, arheologija, geografija, astronomija i biomedicina. Tokom kampa arheologije biće prezentovani preliminarni rezultati istraživanja koja se trenutno vrše na kompleksu iz bronzanog doba na području Bečptića, a u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Valjevo.

Prirodni filteri za vodu: Milica Stojanović, učenica III razreda Medicinske škole u Požarevcu, na letnjem kampu hemije, bavila se Ispitivanjem rada filtera za vodu na bazi pektina izolovanih iz ostataka voća i povrća. Ideja rada je da se pektini izoluju i da se od njih napravi filter u obliku gela koji bi se koristio za prečišćavanje otpadnih voda. Milica je napravila filter od pektina izolovanog iz kore limuna. Mešala je rastvor bakar acetata sa gelom od pektina i merila koncentraciju pre i posle mešanja. Utvrđeno je da se nakon mešanja s gelom koncentracija bakra smanjila što se pripisuje delovanju pektinatnog gela. Apsorpcija bakra na pektinatnom gelu se dešava u prvih deset minuta.

Kako ih doživljavamo: Jovana Stević, maturant Medicinske škole iz Požarevca i polaznik programa antropologije, ideju za svoj letnji projekat je dobila u toku školske praktične nastave. Njen projekat nosi naslov Analiza koncepta mentalnih bolesti na Psihijatrijskom odeljenju požarevačke bolnice. A o čemu se, zapravo, radi?
Pre odlaska na praktičnu nastavu na svako odeljenje u bolnici učenici dobijaju instrukcije od strane predmetnog nastavnika i medicinskog osoblja tog odeljenja o njegovom karakteru. Jovanu je zainteresovalo da li će te instrukcije uticati na poimanje učenika prema bolestima (i bolesnicima) na Odeljenju psihijatrije i hoće li kod njih razviti određene predrasude. Specifičnost psihijatrijskog odeljenja požarevačke bolnice je i u arhitektonskom rešenju (osoblje, kroz transparentne pregrade ima potpuni uvid u svaki deo na odeljenju). Nakon završene prakse, uradila je intervjue sa svojim školskim drugaricama. Ustanovila je da je prostorna pozicija odeljenja uticala na poimanje o bolestima, a kroz njih i o psihijatrijskim bolesnicima kao zasebnoj grupi ljudi koji kao da su izdvojeni od ostatka društvene zajednice. Međutim, iako je prostorna organizacija uticala na nametanje identiteta, ona nije ispunila svoje delovanje do kraja jer ostavila prostor učenicima da sami kroz praksu i kontakte sa bolesnicima nauče kako da ih vide.

Ravnoteža: Aleksandra Trivunac, maturant Računarske gimnazije i polaznik programa elektronike, radi projekat pod nazivom Ball & Plate sistem. Suština projekta je u tome da se prati položaj i kretanje loptice na ravnoj ploči koja se i sama pokreće u različitim pravcima pomoću dva servo motora i mikrokontrolera. Kretanje loptice se prati uz pomoć kamere koja automatski određuje njenu poziciju i brzinu. Glavni program, koji je Aleksandra napisala, kontroliše motore kako bi loptica došla u željeni položaj. Ovakvi projekti su namenjeni izučavanju automatskog upravljanja u robotici.

Kretanje grupe: Vladimir Makarić, učenik II razreda novosadske gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” i polaznik programa računarsva radi projekat na temu Upoređivanje efikasnosti algoritama kretanja formacija kroz prostor uz zaobilaženje prepreka. Projekat se sastoji u testiranju efikasnosti algoritama grupnog kretanja. Algoritme za svaki pojedinačni način grupnog kretanja Vladimir je sam napisao i sada ih testira varirajući pojedine parametre. Saznanja iz ove oblasti mogu se primeniti prilikom evakuacija, kretanja vojnih formacija, simulacije grupnog kretanja u živom svetu (jata riba i ptica, rojevi insekata…).

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…