testovi upis u srednje skole 1.jpgUčenici koji danas polažu kvalifikacioni test za upis u srednje škole u Srbiji rešavaju zadatke iz matematike iz ispitne kombinacije broj 5. Kombinaciju je, kao i juče za maternji jezik, desetak minuta ranije, u direktnom prenosu na Radio-televiziji Srbije izvukao ministar prosvete, Žarko Obradović. Ispit se polaže u matičnim osnovnim školama, na testu je 17 zadataka, a učenici imaju 120 minuta da ih reše. Ministar je posavetovao učenike da pažljivo pogledaju zadatke i reše prvo lakše. Na testu iz matematike moguće je osvojiti maksimalno 20 bodova, isto kao i na testu iz maternjeg jezika, a konačni rezultati kvalifikacionih ispita biće poznati 28. juna.

Naredna dva dana, 29. i 30. juna, učenici će predati liste želja na kojima mogu upisati 20 škola. Uslov za upis je osvojen najmanje po jedan bod na testovima iz matematike i maternjeg jezika.

Prvi krug upisa učenika u srednje škole je 7. i 8. jula od 8.00 do 15.00, a drugi za preostala nepopunjena mesta zakazan je za 12. jul.

Mesta ima više nego kandidata.

Upis u specijalizovane umetničke, matematičke i filološke gimnazije već je završen.

Sve informacije o upisu mogu se naći na sajtu Ministarstva prosvete www.mp.gov.rs.

Kao i prošle godine, od sedamnaest zadataka iz matematike 12 će biti isti kao u zbirakama za pripremu ispita, dok će u pet biti iste postavke uz izmenjene cifre.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…