krv_1.jpgPod motom “Dajmo sve od sebe” danas je obeležen Svetski dan davalaca krvi, posvećen milionima ljudi koji dobrovoljno, anonimno i nenagrađeno daju krv spasavajući svakodnevno hiljade života.

Za Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi odabran je 14. jun, datum rođenja Karla Lajštajnera, pronalazača četiri osnovne krvne grupe (ABO sistem), a ustanovljen je pre šest godina radi širenja svesti o potrebi da se obezbede dovoljne količine krvi za povređene i bolesne.

Ove godine centralna svetska proslava održana je u Barseloni (Španija), a usmerena je ka angažovanju mladih na širenju ideje davalaštva i njihovoj ulozi u prikupljanju bezbedne krvi.

U našoj zemlji će Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležen je uličnim manifestacijama, a Crveni krst Srbije promovisao je “Klub 25” koji okuplja mlade volontere oko ideje negovanja zdravih stilova života, dobrovoljnog davalaštva i širenjem mreže davalaca.

Ova plemenita ideja potekla je iz Zimbabvea i proširila se na evropske zemlje, a “Klubove 25” danas imaju i zemlje našeg regiona.

Suština ideje je da najmanje 25 mladih, uzrasta od 18 do 25 godina, žele da najmanje 25 puta u životu daju krv i da ličnim angažovanjem na promociji davalaštva privuku još 25 mladih u Klub.

U Srbiji je prvi “Klub 25” osnovan pre dve godine u Kikindi, a potom i u još devet sredina.

Zahvaljujući angažovanju 860 članova klubova mladih, broj dobrovoljnih davalaca u Srbiji je prošle godine povećan za više od 1.500, što je omogućilo sakupljanje dodatnih 2.600 jedinica krvi.

Proslava 14. juna izraz je zahvalnosti davaocima krvi, ali i prilika da se svim zdravim ljudima sveta, izmedju 18 i 65 godina starosti, uputi poziv da dobrovoljno daju krv.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…