majka i beba.jpgProsečno domaćinstvo u Srbiji nije četvoročlano kao nekad, već tročlano. Ženska populacija u reproduktivnoj dobi odlazi sa sela, sve kasnije se stupa u brak, povećava se početna starost majke pri rađanju prvog deteta. Trenutno među populacijom ima više osoba starijih od 65 godina nego petnaestogodišnjaka, a uzroci za takvo stanje u Srbiji su socijalne, ekonomske i ratne turbulencije tokom devedesetih godina, kao i spora tranzicija smatra Ljiljana Lučić dravni sekretar ministarstva rada i socijalne politike. Ona je ocenila da je važno podržati porodice sa decom, koje su suočene sa siromaštvom i nastojati da se obezbedi sistem socijalne sigurnosti.
Vlada Srbije je 2008. usvojila strategiju podsticanja rađanja sa idejom da usaglasi politike koje su bitne za ublažavanje ovakve demografske situacije i sa ciljem da se tim merama pre svega zaustave postojeći negativni trendovi. Strategija predviđa mere pre svega kad je reč o smanjenju ekonomske cene podizanja deteta, kroz isplatu jednokratnog roditeljskog dodatka pri rođenju deteta, obezbeđivanje besplatnih udžbenika ili povoljnijih stambenih kredita za parove mlađe od 35 godina, objasnila je Lučić.

Beograd je u 2009.god trudnicama na trudničkom bolovanju dotirao iz gradskog budžeta 35 odsto do pune plate, tako da beograđanke koje su na trudničkom bolivanju primaju pun iznos tj. 100% od plate. Valjevska vlast pozdravila je tada inicijativu Beograda i Jagodine da plate pun iznos budućim majkama, ali, kako je objasnio tada Stanko Terzić, zamenik gradonačelnika, u usvojenom budžetu za 2009. godinu nisu bila predviđena sredstva za pomoć trudnicama, tako da su buduće mame u Valjevu ostale bez ove vrste pomoći.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…