izvod.jpgGrađani Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Leskovca i Valjeva od danas mogu da podižu izvode iz matične knjige rođenih u bilo kojoj od tih opština. To je omogućeno zahvaljući puštanju u rad prototipa centralne aplikacije za vođenje drugog primerka matičnih knjiga u elektronskom obliku. Ministar za državnu upravu Milan Marković rekao je, prilikom predstavljanja aplikacije u Opštini Novi Beograd, da od danas sistem može da koristi oko 2,5 miliona ljudi, nezavisno od toga u kojem su od pomenutih gradova prijavljeni.

Ministar Marković dodao je da je na delu suštinska reforma elektronskog poslovanja.

Pored tih gradova, još 20 jedinica lokalne samouprave u Srbiji trenutno radi na povezivanju svoje, sa centralnim bazom podataka, dok se do kraja godine očekuje da 80 do 90 odsto građana Srbije bude priključeno na jedinstveni umreženi sistem, najavio je Marković.

“Prva faza reforme, posle donošenja Zakona o matičnim knjigama, bila je da važe neograničeno. Danas je na delu druga, ili međufaza, koja će omogućuti građanima da podižu svoje izvode bilo gde u Srbiji, dok će u trećoj fazi državni organi samostalno elektronski komunicirati, bez posredništva treće strane”, istakao je on.

Kada je reč o umreženom sistemu za podizanje uverenja o državljanstvu, ministar je poručio i da se na tom polju intezivno radi, i dodao da se, posle donošenje novog zakona, stalno pomeraju granice elektronske komunikacije.

“Mislim da će do kraja mandata ove vlade Srbija, kada je reč o reformi elektronskog poslovanja, biti zemlja koja je stupila u 21. vek”, uveren je Marković.

Gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić ocenio je da će objedinjeni sistem olakšati birokratsku proceduru, uštedu vremena i novca.

Puštanju novog objedinjenog sistema su prisustvovali i gradonačelnici Beograda i Valjeva, Dragan Đilas i Zoran Jakovljević.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…