zena_vozac.jpgNa svakih 5.000 stanovnika već do kraja godine u gradovima će biti angažovan po jedan komunalni policajac. Komunalna policija biće prva instanca kojoj građani treba da se obrate u slučaju narušavanja javnog reda i mira, prodaje alkohola maloletnicima i sličnih prekršaja.
Obuka novih pripadnika komunalne policije organizovaće se u policijskim centrima. Prva grupa od 78 komunalnih policajaca organizovana je u Centru za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici. Komunalna policija će imati manja ovlašćenja, ali će podići nivo bezbednosti, posebno u očuvanju javnog reda i mira.

U planu je da na jesen 78 komunalnih policajaca počne da radi Beogradu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Zrenjaninu i Leskovcu. Do kraja godine će biti obučeno 500 do 600 komunalnih policajaca koji će takođe početi da rade u raznim gradovima širom Srbije.
Komunalni policajci biće angažovani pri asistencijama sudskim izvršiteljima, obustavljanju divlje gradnje, remećenju javnog reda i mira u parkovima, u slučaju žalbi na preglasnu muziku u kafićima.

Pripadnik te službe moći će da izrekne upozorenje, usmeno naređenje, da proveri identitet, da pregleda osobe i predmete, da privremeno oduzme predmete, da obavlja video-nadzor i da upotrebi sredstva prinude. Komunalni policajac moći će da zatraži lična dokumenta od građana koji prave nered, kao i da ih zadrži dok ne stigne redovna policija.
On može i da izrekne mandatnu kaznu, podnese prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo i podnese prekršajnu prijavu.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…