NSZ..jpgZa projekat “Jačanje kapaciteta u Nacionalnoj službi za zapošljavanje za upravljanje podacima, prognoziranje, monitoring i evaluaciju”, čiji je cilj smanjenje nivoa nezaposlenosti u Srbiji izdvojeno 988.000 evra. EUNES je deo projekta “Prognoze u upravljanje podacima u Nacionalnoj službi za zapošljavanje” za koji je iz predpristupnog fonda za 2008. godinu izdvojeno 1,5 miliona evra.

“Projekat treba da doprinese boljem funkcionisanju tržišta rada u Srbiji u smislu jačanja kapaciteta institucija za upravljanje podacima o tržištu rada, o manitoringu i evoluaciju programa koji se sprovode kroz aktivnu politiku zapošljavanja”, rekla je pomoćnik ministra ekonomije Ljiljana Džuver i dodala da će projekat trajati 20 meseci.
Ona je navela da situacija na tržištu rada u Srbiji, kao i u drugim zemljama u tranziciji, nije povoljna.

Prema njenim rečima, visok stepen ukupne nezaposlenosti, kao i nezaposlenost koja ima strukturni i dugoročni karakter predstavljaju problem i glavni izazov sa kojima se suočava politika zapošljavanja u Srbiji.
Ljiljana Džuver je navela i da sredstva koja iznose svega 0,11 odsto bruto društvenog proizvoda, a koja se izdvajaju za aktivne mere zapošljavanja nisu velika, posebno kada se uporede sa drugim zemljama EU.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Dejan Jovanović rekao je da projekat sadrži nekoliko komponenti koje će biti vrlo važne za dalje jačanje kapaciteta te institucije, i to kroz posmatranje tržišta rada, aktivne mere zapošljavanja i bolje praćenje efekata tih mera.

Oko 500 zaposlenih NSZ-a uključeno je u projekat i oni će dobiti potrebna znanja i veštine kako da u narednom periodu vrše adekvatnu prognozu potrebnih radnih mesta na tržištu rada.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…