medicinske sestre.jpgPovodom obraćanja u javnosti medicinske sestre Mirjane Rakić, predsednice Sindikata medicinskih sestara i tehničara (SMST) ZC Valjevo, želim da javno saopštim i odgovorno izjavim da pojedini navodi, koji se iznose u medijima nisu tačni i da više štete no što doprinose podizanju ugleda ustanove i sestrinske profesije. Smatram da su opravdane primedbe koje se odnose na radno vreme. Kao što su javnost i Sindikat obavešteni, komisija koja je formirana u ZC Valjevo je obavila analizu usklađenosti sa Zakonom, koja je predmet razmatranja od strane uprave kako bi se pronašla mogućnost drugih rešenja organizacije rada uz dalje poštovanje Zakona, koja će pružiti racionalniju upotrebu sestrinskog kadra. Traži se i racionalno rešenje što se tiče primedbi koje se odnose na transport pacijenata umrlih u bolnici tokom noći, nedeljom i u danima praznika jer u ostalim danima taj posao medicinske sestre i tehničari i ne obavljaju.

Smatram da su apsolutno neopravdani navodi SMST ZC Valjevo koji se odnose na loše uslove rada. Zdravstveni centar je opremljen novim aparatima, obezbeđeni su svi uslovi za pružanje kvalitetne zdravstvene nege i stalno težimo da ti uslovi budu još bolji, međutim, svi smo svesni u kakvom ekonomskom okruženju živimo i moramo se ponašati u skladu sa ekonomskom situacijom i mogućnostima. Kada su u pitanju primedbe na obezbeđivanje uniformi, mantila i zaštitne opremu na radu, želim da saopštim da je upravo završen tender za nabavku novih uniformi, o čemu je Sindikat blagovremeno obavešten. U periodu od 2000-te do 2009. godine Zdravstveni centar je iz humanitarne pomoći dobio: 1532 mantila i 2484 različita kompleta, 1856 pantalona, 887 belih bluza, 22 bluze za spremače, 80 majica, 40 prsluka, 40 jakni, 40 dukserica i 33 para obuće. Pored humanitarne pomoći ustanova je po potrebi nabavljala zaštitnu odeću prema potrebama odeljenja: različitih kompleta uniformi 391 i 135 mantila, u periodu od 2001.godine do 2010.godine, a opet imajući u vidu ekonomske prilike.
Kada je u pitanju transport pacjenata na dijagnostičke procedure, u ovom trenutku su neosnovani zahtevi SMST ZC Valjevo da taj deo posla rade bolničari, jer trenutno takav kadar ne postoji i apsolutno je u opisu poslova medicinskih sestara praćenje i priprema pacijenata za dijagnostičke procedure u ustanovi i van nje. Što se tiče zapošljavanja medicinskih sestara, poštuju se normativi koje je propisalo Ministarastvo zdravlja Republike Srbije. Osim uvećanja broja medicinskih sestara koje dobijamo od strane Ministarstva zdravlja, pozitivnim mišljenjem Komisije za racionalizaciju broja zaposlenih radnika u zdravstvenim ustanovama, vršimo zamenu nemedicinskih radnika, koji su otišli u penziju ili na drugi način napustili ustanovu, medicinskim sestrama, takođe poštujući važeće normative. Trenutno se u našoj ustanovi, mnogo više uvećava broj medicinskih sestara u odnosu na bilo koji drugi profil zaposlenih. U primedbama SMSTS ZC Valjevo iznetih u javnosti pominje se rad nedeljom, koji nije plaćen sestrama. Republički SMST ulaže napor i u pregovorima je sa Ministarstvom zdravlja da se medicinskim sestrama u smenskom radu plaća rad nedeljom i da se dodatno plate sestre, sa još 26% za rad noću.
Mišljenje svih glavnih sestara ustanove, kao i moje lično mišljenje je da podržavamo SMST ZC Valjevo u onom delu u kom su njihovi zahtevi opravdani, jer nastojimo da negovanje partnerskog odnosa ne bude samo obaveza, ali da ćemo uvek dići svoj glas za stvari za koje znamo da nisu istina i da su proizvoljna i neodgovorna tumačenja.
Jelica Ristovski,
Pomoćnik direktora za sestrinstvo ZC Valjevo

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…