etno.jpgArhitekta, dizajner, scenograf, karikaturista Dušan Arsenić dobitnik je „Grand pri“ nagrade, najvećeg priznanja Konkursa Galerije „Joakim“ za izložbu pozorišnih plakata profesionalnih pozorišta pod nazivom „Srpski pozorišni plakat“. Izložba plakata se po šesti put organizuje u vreme tajanja festivala profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim fest“ u Kragujevcu od 7. do 15. maja. Aresenić se na ovom konkursu predstavio sa pet plakata koje je stručni žiri ocenio najvišom ocenom dodelivši Grand prix.

Nagrađeni su plakati za predstavu Male scene „Zverinjak“, komad Dušana Spasojevića, za predstavu Ubskog pozorišta „Siroti mali hrčci“, u režiji Miroslava Tifunovića, potom plakat koji nije realizovan za „Abrofest“ i za predstavu koja još uvek nije napravljena , ali u dogovoru sa autorom plakat je već urađen , a to je „Metak za sve“, po tekstu Dušana Spasojevića.
I ova nagrada je dokaz da je Dušan Arsenić talentovan i nadasve kreativan i da mu u izradi pozorišnih plakata nema premca, bar ne u Srbiji. Upoređujući plakate koje je načinio pre 20 godina za Abrašević,

Malu scenu i Džez fest, sa plakatima od pre godinu-dve, uočljivo je da su oni svake godine bolji i nije stvar u zrelosti autora, nego su plakati vremenom dobili na jačini, težini i dubini. I čini se kako su vremena teža, Dušanove ideje i energija su jače i veće . Složio se sa tom ocenom, rekavši da su njegova najveća ljubav, pa i strast upravo plakati za pozorište.

U Srbiji postoje samo dva festivala koja se bave promocijom pozorišnog plakata to je trijenale pozorišnog plakata u okviru „Sterijinog pozorja“ u Novom Sadu, koje se organizuje svake teće godine i ovaj koji se održava svake godine u okviru „Joakim festa“ u Kragujevcu. Dušan Arsenić je pre šest godina dobio treću, a pre tri godine drugu nagradu na „Sterijnom pozorju“. Na Konkursu Galerije „Joakim“ za izložbu plakata Dušan Arsenić je ove godine učestvovao prvi put, i odmah dobio Grand prix.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…