mladi.jpgZaposlenost mladih do 30 godina u privredi 3,46 puta manja je u Srbiji nego u Evropskoj uniji, što znači da Srbija spada u zemlje sa starom populacijom zaposlenih.
Zemlje sa starom populacijom zaposlenih su i Bosna i Hercegovina, Albanija, Makedonija, Moldavija, Crna Gora i Gruzija i za njih je karakteristična velika tehnološka zaostalost privrede i nizak nivo modernih industrijskih znanja medju zaposlenima, a sve to je i karakteristika Srbije.

Politika zapošljavanja u razvijenim zemljama sveta bazirana je na kvalitetnoj edukaciji i što većoj uposlenosti mladih, pošto se oni u periodu od 25 do 35 godine života smatraju najproduktivnijom radnom snagom. Stepen razvijenosti privreda pojedinih zemalja u direktnoj je vezi sa ukupnim učešćem mladih u strukturi zaposlenosti.

Unija Poslodavaca Srbije je obavila istraživanje na reprezentativnom uzorku od 58 malih, srednjih i velikih preduzeća u Srbiji o zastupljenosti ljudi mladjih od 30 godina u menadžmentu, proizvodnji, uslužnim sektorima, komercijali, skladišnim i transportnim službama ovih firmi.
Anketa je pokazala da mladi do 30 godina čine svega 5,18 odsto ukupnog broja zaposlenih u privredi Srbije, dok recimo u Irskoj čine 21 odsto zaposlenih, u Nemačkoj 18,9 odsto, Španiji 18,8 odsto, Austriji 18,2 odsto. Mladji od 30 godina u srpskim preduzećima pretežno se koriste kao fizička radna snaga, a na drugom mestu je obavljanje poslova iz oblasti transporta roba i terenskih usluga. Procenat zastupljenosti mladjih od 30 godina u menadžmentu kompanija na tlu EU je 4,5 odsto, što je više od deset puta veća zastupljenost nego u Srbiji.

Prednosti najmladjih radnika je ta što svi imaju želju da se zaradi i napreduje, veću posvećenost poslu od starijih kolega, brže učenje i savladavanje stručnih i tehničkih obuka od ostalih zaposlenih i bolje poznavanje rada na računarima i savremenih tehnologija.

S druge strane, mane su nesposobnost ili minimalna sposobnost za kvalitetan praktičan rad, nepoznavanje tehnoloških procesa proizvodnje, zastarelo knjiško znanje, nesnalaženje u komunikaciji sa poslovnim partnerima i nedostatak opšte kulture i neozbiljno ponašanje na radnom mestu.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…