stres.jpgMinistar za trgovinu i usluge Slobodan Milosavljević kazao je na današnjem predstvaljanju Predloga zakona o zaštiti potrošača da će taj zakon potrošača staviti u centar svih ekonomskih dešavanja u zemlji, što znači da on ima isti nivo prava kao i bilo koji građanin Evrope.On je kao novine zakona naveo vansudsko rešavanje sporova trgovaca i potrošača i obaveštavanje potrošača o njihovim pravima pre zaključenja ugovora s trgovcima. On je napomenuo da će u septembru i oktobru biti održana javna rasprava o nacrtu zakona, da bi u novembru on trebalo da bude usvojen na Vladi, a do kraja godine i u Skupštini.

Predsednik Srbije Boris Tadić i evropski komesar za zaštitu potrošača Meglena Kuneva već su razgovarali o predlogu zakona o zaštiti potrošača u Srbiji. Kak je Tadić rekao na konferenciji za novinare posle sastanka, taj zakon ima izuzetan značaj za Srbiju u okviru njenih nastojanja da postane članica Evropske unije.

Potrošač je merilo onog što se dešava na tržištu i sa tačke gledišta EU bitan korak je to što se Srbija brine o potrošačima. Važno je da potrošači imaju svoj zakon zato što je tržišna ekonomija kakva je sada u EU u stvari socijalna ekonomija, okrenuta pojedincu.
U svim evropskim zakonima više prava je na strani potrošača zato što oni imaju manju snagu i manje su organizovani nego trgovci.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…