mladi.jpgKancelarije za mlade nisu samo institucije već predstavljaju način da se potrebe, ali i problemi mladih u Srbiji identifikuju, kaže ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković Ona dodaje da kancelarije ne predstavljaju samo običan prostor gde se okupljaju mladi već mesto gde se mladim ljudima šalje veoma važna poruka, a to je da ih država, a posebno gradonačelnici, vide i žele da brinu o njima. Prema njenim rečima, kancelarije imaju ulogu da mladima omoguće dostupnost kod donosilaca odluka, odnosno da gradonačelnicima, a zatim i ministarstvu prenesu šta su potrebe mladih, kako bi se one lakše zadovoljile.

Ambicija Ministarstva je da do kraja godine bude otvoreno 100 kancelarija, jer preko njih dobija informacije koliko ima mladih, šta je značajno za njih i koji su konkretni problemi sa kojima se suočavaju. Rezultati ovogodišnjeg istraživanja, pokazuju da je trend odlaska mladih iz svojih mesta opao za 12 odsto u odnosu na 2007. godinu, ocenivši da su kancelarije za mlade u mnogome zaslužne za to.
8 ministarstava Vlade Srbije učestvuje u sprovođenju Nacionalne strategije za mlade, a Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj dajući “start ap” kredite za početnike za omladinsko preduzetništvo, pomaže da mladi postanu ekonomski činilac u zemlji.

Kancelarije za mlade u Valjevu o dper apr dana ima i novog koordianotra, Aleksandara Tomića, koga javnost zna koa predsedinka Omladine JAZAS-a. Tomić ima 26 godina, i već desetak godina je angažovan u omladinskom civilnom sektoru u kome je stekao značajno iskustvo u oblastima kreiranja i vođenja projekata, vršnjačke edukacije, sprovođenja kampanja i organizovanja javnih događaja itd.
Kao prioriteti rada Kancelarije za mlade u Valjevu u narednom periodu je izrada Lokalnog plana akcije za mlade, koja se sprovodi pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta i nemačke fondacije GTZ i čije usvajanje je planirano za kraj ove godine.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…