infakt__frame.jpgOd 1. septembra u 26 osnovnih škola u Srbiji biće angažovani romski asistenti koji će pomagati učenicima Romima da lakše prate nastavu. Romski asistenti, njih 26, biće angažovani u 26 škola u Srbiji – u Valjevu, Leskovcu, Prokuplju, Lebanu i još nekim mestima.
Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović rekao je ranije da će romski asistenti “pomoći da se poveća broj romske dece u sistemu obrazovanja” i dodao da je u tome neophodna i pomoć romske zajednice i udruženja.

Činjenica je da je broj Roma koji je obuhvaćen predškolskim obrazovanjem i svim drugim nivoima obrazovanja daleko manji od potrebnog. Preko 60 odsto Roma u Srbiji ima završenu osnovnu školu. Srednju je završilo oko 7,8 odsto, a višu školu i fakultet 0,3 odsto.

Prema podacima UNICEF-a više od 90 odsto romske dece živi ispod materijalnog minimuma, a svega četri odsto ide u vrtić.
Usvajanjem zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja biće omogućeno da se veći broj dece, uključujući i romsku, uključi u sistem obrazovanja.
Tek 1. septembra biće poznato koliko romske dece je prošlo obavezni predškolski program i upisalo prvi razred osnovne škole.
Projekat romski asistent Ministarstvo prosvete Srbije i OEBS pokrenuli su 2006. godine.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…