is_petnica.jpgMarko Miljković, učenik III razreda gimnazije u Leskovcu i polaznik programa geologije istražuje Tektonski sklop severnog dela granitoidnog masiva planine Kukavica.
Planina Kukavica (nv 1442 m) se nalazi južno od Leskovca. Njenu osnovu čine kristalasti škriljci, dakle, metamorfne stene, u čemu se ističe granitoidni masiv (magmatska stena), koji se prostire meridijanski i po starosti je mlađi u odnosu na stene koje izgrađuju Kukavicu.
Pošto istraživano područje kroz geološku istoriju nije bilo vulkanski aktivno, Marka je zainteresovalo, otkud tu granitoidni masiv, pa se odlučio da ispita njegov tektonski sklop.
Pri tome se koristio metodama geološkog kartiranja i strukturno tektonskog istraživanja. Merenja su izvršena geološkim kompasom, a rezultati će biti predstavljeni u vidu Šmitovih mreža.

Aleksandra Milošević, učenica III razreda Matematičke gimnazije iz Beograda i Aleksandra Janješ, učenica II razreda Zrenjaninske gimnazije na letnjem seminaru astronomije rade projekat Detekcija tranzita eksterne planete.
Iz snimaka tranzita planete preko matične zvezde može da se vidi promena krive sjaja iz čega se mogu izračunati razni parametri vezani za tu planetu (poluprečnik planete, period rotacije…).
Dve Aleksandre posmatraju planetu WASP-3b u sazvežđu Lire.

Polaznici programa matematike, Jovana Bekić, učenica II razreda Zrenjaninske gimnazije i Nenad Popović, učenik II razreda gimnazije u Ivanjici, za temu su izabrali Pokretni sudoku. Ideja je bila kako da iz nasumično raspoređenih brojeva, pokretima horizontalnih i vertikalnih traka, dobiju složen sudoku.
Jovana i Nenad su pronašli algoritam pomoću kojeg mogu da slože bilo koju kombinaciju. Menjanjem uslova zadatka, igra postaje sve zanimljivija.

Vigor Arva, učenik I razreda Zrenjaninske gimnazije na seminaru molekularne biomedicine istražuje razlaganje nafte uz pomoć dva enzima iz bakterije Pseudomonas U4.
Vigoru je bila poznata činjenica da bakterija Pseudomonas U4 ima sposobnost razlaganja nafte. Zanimao ga je mehanizam kojim se to postiže.
Cilj njegovog projekta je da utvrdi da li se u bakteriji Pseudomonas U4 nalaze enzimi alkan dehidrogenaza i alken hidroksilaza ili se oni stvaraju kao adaptivni ekstracelularni enzimi koji imaju sposobnost da razgdađuju naftu do jedinjenja koja nisu štetna, što bi se moglo primeniti kod uklanjanja naftnih zagađenja. Pored nafte, Vigor paralelno ispituje isti efekat i na dizel gorivu i lož ulju.

Novosađanka Teodora Radišić, maturant gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” i polaznica programa arheologije radila je projekat Polenska analiza na lokalitetu Jarićište I Mali Borak.
Na osnovu polenske analize može se utvrditi prirodno okruženje ljudske zajednice u nekom periodu, kao i čovekov uticaj na to okruženje. Do sada se u Srbiji na tu temu istraživalo na malom broju lokaliteta i ima vrlo malo objavljenih radova, pa je to Teodoru i podstaklo da se opredeli za ovu temu.
Za istraživanje je koristila uzorke zemljišta sa lokaliteta Jarićište I Mali Borak, koji pripada starčevačkoj i kasnije vinčanskoj kulturi. Istraživanje je pokazalo da je na tom lokalitetu, u neolitu, bila najveća zastupljenost vodenih biljaka iz čega se može izvesti zaključak da je to nekad bilo močvarno područje.Primeri radova polaznika

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…