kapacitet.jpgU skladu sa teškom ekonomskom situacijom u kojoj se nalazi naša zemlja,Vlada Srbije donela je odluku o merama štednje 01. maja ove godine.
Od milijardu evra, ili oko 100 milijardi dinara, kolika je rupa u budžetu, Vlada je planirala da se 90 milijardi uštedi na državnoj administraciji kroz niz mera – od zamrzavanja plata i smanjenja svih zarada većih od 40.000 dinara, do smanjenja troškova ministarstava za 26 odsto ili oko 40 milijardi dinara. Do kraja godine planirano je otpuštanje 10 odsto državnih i opštinskih činovnika, a gradovima i opštinama u Srbiji opredeljeno je 15 milijardi dinara manje novca iz budžeta.

Osim ušteda, Vlada je planirala i da 16 milijardi dinara pokrije novim porezima i akcizama.
Vlada je izdvojila i tri milijarde dinara za zaštitu najsiromašnijih građana kroz poseban socijalni paket.

U većini gradova i opština u Srbiji već su uvedene mere štednje koje se uglavnom odnose na obustavu službenih putovanja u inostranstvo, osim u hitnim slučajevima, smanjenje troškova mobilnih telefona, kupovina službenih vozila kao i smanjenje reprezentacija, a skoro ni jedna nije kao meru navela otpuštanje viška službenika. Pojedine opštine su ukinule mogućnost otvaranja novih investicija i naložile direktorima javnih ustanova uvođenje mera štednje.

I valjevski čelnici doneli su odluku o merama štednje. Obustavljena su sva službena putovanja u inostranstvo, osim u slučaju kada sve troškove putovanja snosi organizator, dnevnice za službena putovanja do 100 kilometara su prepolovljene, a dnevnice za službena putovanja u inostranstvo su smanjene za 20 odsto.
Troškovi službenih mobilnih telefona zaposlenima u Gradskoj upravi smanjeni su 20 odsto, dok je ograničena upotreba fiksnih telefona. Predvidjeno je i smanjenje broja radnih tela za koja se naknade isplaćuju iz gradske kase, smanjena je reprezentacija, a dok je ova odluka na snazi, biće zabranjena kupovina službenih vozila.
Očekuje se da da će do kraja godine naša gradska uprava na ovaj način uštedeti izmedju 15 i 17 miliona dinara.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…