etno.jpgZaposlenima u Novoj Srbijanki, koji strajkuju od 11. jula, tokom današnjeg popodneva isplaćena je druga polovina aprilske zarade, potvrđeno je agenciji Beta u sindikalnoj organizaciji i štrajkačkom odboru.

Prva polovina te plate isplaćena je juče, a inspektori rada boravili su danas u toj fabrici za preradu voća i povrća kako bi poslodavcima predočili rešenje po kojem su bili dužni da do 25. jula, uz aprilsku, zaposlenima isplate i majsku zaradu.

U sindikatu i štrajkačkom odboru kažu da bi, ako sa menadžmentom bude postignut dogovor o isplati majske zarade, zaposleni mogli da počnu utovar kamiona koncentratom jabuke pripremljenim za izvoz.

Od 11. jula štrajkuje 105 od 121 zaposlenog u Novoj Srbijanki zbog neisplaćenih zarada za tri meseca i neoverenih zdravstvenih knjižica zbog duga za osiguranje za 15 meseci.

Dug za osiguranje je u međuvremenu izmiren novcem koji je stigao iz Bugarske, pa su radnicima overene zdravstvene knjižice sa rokom važenja do kraja 2009. godine.

Vlasnik valjevske fabrike je bugarska kompanija Media svjat iz Sofije, koja je u aprilu 2007. kupila imovinu Srbijanke u restrukturiranju za oko četiri miliona evra, nekoliko puta veću cenu od početne.

To je treći štrajk sa istim povodima u Novoj Srbijanki od novembra 2008. godine.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…