bebe.jpgPre dva dana završena je rasprava na Predlog zakona o lečenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja koji je poslednji u setu zakona iz oblasti zdravstva.
Ovaj Predlog zakona izazvao je dosta polemika o tome da li i ženama bez partnera treba omogućiti pravo na oplodnju.
Usvojen je amandman kojim je precizirano da pravo na lečenje neplodnosti izuzetno ima žena koja sama živi uz sporazumnu saglasnost ministra nadležnog za poslove zdravlja i ministra nadležnog za porodične odnose, ako za to postoje naročito opravdani razlozi.

Pravo pitanje je da li je prekršen poslovnik kada je Ministar za ljudska i manjinska prava došao da u ime Vlade brani ovaj zakon kaže ministar Svetozar Čiplić.

Cilj predloženog zakona je da se sistematski uredi oblast lečenja neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja, stvore uslovi za obavljanje lečenja u skladu sa savremenim standardima medicinske nauke i prakse, uslovi za promociju doniranja reproduktivnih ćelija na nacionalnom nivou u cilju informisanja i upoznavanja građana sa značajem doniranja reproduktivnih ćelija, kao i da se ta oblast uredi u skladu sa propisima i standardima Evropske unije.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…