infakt__frame.jpgIako je Drugi svetski rat zavrešn pre više od šest decenija, posledice se osećaju i danas pre svega kroz sećanja na to vreme kada su semnogi žrtvovali za veliku stvar. Knjiga “Ponov rođeni,ponovo dostojni” predstavlja skup priča sa biografskim podacima o ljudima i njihovim sudbinama i svemu onome što su doživeli nakon Drugod svetskog rata kada su proglašeni za narodne neprijatelje, a šest decenija kasnije, na osnovu Zakona o rehabilitaciji, mnogiod njih nisu doživeli da se nepravda ispravi.

Tokom 2006. 2007. i 2008. godine otvaarne su porodične arhive, na videlo su izašle i presude kojih često nije ni bilo. I sudije i podnosioci zahteva za rehabilitaciju imali su dosta strpljenja da se pronađe dokumentacija, a sve u cilju dabar porodica doživi i uveri se da se pokaže i dokaže da su njihovi najbliži nepravedno osuđeni.

Najveći broj postupaka odnosi se na period od septembra 1944. do aprila 1945. kada su tzv. preki sudovi i sudovi mesnih komiteta retroaktivno primenjivali pravne propise uz kršenje osnovnih načela krivičnog prava, postupka i povrede prava na odbranu.

Knjiga je priređena u saradnji Okružnog suda u Valjevu i Kluba Ars Nova, a uy blagoslov episkopa valjevskog gospodina Milutina.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…