infakt__frame.jpgU okviru projekta „Unapređenje dostupnosti pravde u sudovima u Republici Srbiji u Okružnom sudu u Valjevu danas je organizovano predavanje na temu „Podrška oštećenima i svedocima u Sudovima u Srbiji“.Na ovaj način učesnicima predavanja, sudijama, stručnim saradnicima i pripravnicima preneto je iskustvo Okružnog suda u Beogradu, u formiranju Službi za pomoć svedocima i oštećenima.

Postojanje službe za pomoć i podršku oštećenima i svedocima od velikog je značaja za svedoke kojima pojavljivanje u sudu može biti traumatično iskustvo. Ta služba je potrebna i zbog samog toka i efikasnosti krivičnog postupka

Dosadašnja iskustva službi za pomoć žrtvama i svedocima pokazuju da se veliki broj žrtava krivičnih dela suočava sa „sekundarnom viktimizacijom“ jer pored fizičkih povreda krivično delo izaziva i „čitav niz različitih psihičkih posledica“. Oštećeni i svedoci najtežih krivičnih dela često su osobe traumatizovane iskustvima kroz koja su prošli pa ponovo proživljavanje tih iskustava putem svedočenja u nepoznatom okruženju, kao što je sud, može biti jako teško za njih. Zbog toga je važno da se svedocima pruži psihička podrška i pomoć.

Predavanje je održano u okviru programa obeležavanja „200 godina Okružnog suda u Valjevu 1809 – 2009“ .

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…