infakt__frame.jpgSvake godine duvan ubije 176 miliona ljudi u svetu. Osim zdravstvenih i medicinskih rizika, konzumiranje cigareta skupo košta ne samo porodicu, nego i državu i zdravstveni sistem, a ogromni su i indirektni troškovi. Ali, iako Srbija kasni 10 do 15 godina, razloga za zadovoljstvo ima, jer broj pušača se iz godine u godinu smanjuje. Započeti posao na „proterivanju duvana” iz Srbije više se neće zaustavljati. Promena svesti građana veoma je bitna, jer dok god je pušenje društveno prihvatljivo, bilo kakve mere imaće ograničeni efekat, pa i Zakon o zabrani pušenja na javnim mestima koji je u pripremi.

Pušenje i duvanski dim povezani su sa dve najveće grupe oboljenja, a svaka šesta smrt u Srbiji povezana je sa pušenjem cigareta. Duvanski dim sadrži hiljade hemijskih materija od kojih je za 250 dokazano da su toksične, a oko 50 utiče na pojavu malignih bolesti. Osim toga, duvan nije dobar za ekonomiju bilo koje države. Svake godine u svetu se zbog upotrebe duvana izgubi oko 3,6 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Ukupni troškovi za bolničko i vanbolničko lečenje u razvijenim zemljama su između šest i 12 odsto BDP. Direktni javni troškovi podrazumevaju češći odlazak pušača u bolnicu, dužu hospitalizaciju i za četvrtinu veće troškove bolovanja. Ne postoji bezbedan nivo izloženosti duvanskom dimu, pa je 43 odsto uzroka smrti od malignih bolesti kod muškaraca povezano sa duvanom.

Najadekvatnija mera u kontroli duvana je povećanje cena. U Srbiji je od 2000. do 2006. godine za 7,4 odsto smanjen procenat pušača, dok bi poskupljenjem cigareta to bilo moguće za godinu ili dve. Treba, takođe, naglasiti da su cigarete u Srbiji mnogo jeftinije u odnosu na zemlje u okruženju, a godišnje se proda više od milijardu paklicai.

Od 2000. do 2007. godine duvanom je u Srbiji bilo zasejano između 7.000 i 12.000 hektara, a prošle godine pod duvanom je bilo 0,24 odsto zemljišta. U proizvodnji duvana u 2000. godini bilo je 3.300 radnika, a prošle godine oko 2.000. U ukupnom izvozu poljoprivrednih proizvoda duvan učestvuje sa dva odsto, a u uvozu sa šest odsto.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…