mupn_saopstenje.jpgMinistarstvo unutrašnjih poslova, u cilju smanjenja broja saobraćajnih nezgoda i ublažavanja posledica u njima, će od 25 do 31. maja, na teritoriji Republike Srbije sprovesti propagandno-preventivnu akciju «KACIGA GLAVU ČUVA». Osnovna poruka akcije upućena vozačima bicikla sa motorom i motocikla je da, prvenstveno u interesu sopstvene bezbednosti, a potom i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju, poštuju saobraćajna pravila i obaveze, voze pažljivo i budu oprezni.

Pokazatelji bezbednosti saobraćaja ukazuju na izraženo učešće vozača bicikla sa motorom i motocikla u saobraćajnim nezgodama koje se događaju na putevima u Republici, sa veoma teškim i opasnim posledicama.

Vozači bicikla sa motorom najčešće prouzrokuju saobraćajne nezgode čineći prekršaje nepropisno kretanje po kolovozu, nepropisno ukljičivanje i isključivanje iz saobraćaja, nekorišćenje biciklističke staze ili trake (gde postoji), nepoštovanje saobraćajne signalizacije posebno u raskrsnicama, upravljanje neosvetljenim biciklom sa motorom u noćnim uslovima i uslovima smanjene vidljivosti, vožnja pod dejstvom alkohola i nekorišćenja zaštitne kacige, zbog čega su nastale posledice znatno teže.

Od 31. maja pa do kraja sezone korišćenja bicikla sa motorom i motocikla, policijski službenici saobraćajna policija će vršiti pojačanu kontrolu ovih učesnika u saobraćaju u pogledu poštovanja saobraćajne signalizacije, tehničke ispravnosti i korišćenje svetlosno-signalnih uređaja, upotrebe zaštitne kacige i upravljanja pod dejstvom alkohola, uz preduzimanje svih zakonom propisanih mera odgovornosti.

Apelujemo na vozače ovih vozila da, poštujući saobraćajna pravila i obaveze, čuvaju svoje i živote drugih učesnika u saobraćaju.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…