infakt__frame.jpg navanje Konvencije o ljudskim pravima od strane pradstavnika pravosuđa, ali i drugih državnih organa nedovoljno je naročito kada je u pitanju primena člana 8. Konvencije kojim se garantuju prava na poštovanje privatnog i porodičnog života. Seminar na temu „Primena člana 8 Evropske konvencije o ljudskim pravima u praksi” danas je održan u Valjevu za sudije koje postupaju u građanskoj materiji kao i sudije koje postupaju u predmetima izvršenja, zajedno sa sudijskim pomoćnicima koji postupaju u građanskoj materiji iz opštinskih sudova sa područja Kolubarskog okruga i sudije građanskog odeljenja Okružnog suda u Valjevu.

Prava garantovana Konvencijom imaju prednost u odnosu na domaće zakonodavstvo i
posebna pažnja mora biti posvećena predmetima privatnog i porodičnog života.
U cilju unapređenja suđenja u prodičnim odnosima u Srbiji je uvedena obavezna specijalizacija sudija koji sude u oblastima porodničnih zakona.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu od marta 2004. do sad doneo je 22 presuda protiv Srbije, od kojih se najveći broj odnosio na povredu prava na suđenje u razumnom roku, a tri su vezane za porodične odnose.

Ipak, dok u državi ne napravimo koordinisano funkcionisanje svih institucija koje su nadležne da se omogući zaštita prava nećemo imati prave rezultate, a presuda bez izvršenja ne predstavljaju delotvoran pravni lek, ne obezbeđuju porodičan život, zaštitu doma, privatnosti, sve segmente koji čine sadržinu člana 8. Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Prava predviđena Konvencijom i praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu treba da budu osnov i smernica u radu domaćeg pravosuđa, ali i drugih državnih organa.
Kada sud u Strazburu presudom utvrdi da je došlo do povrede nekog prava predviđenog Konvencijom, država ima obavezu da tu presudu izvrši, odnosno da plati naknadu koju je Sud utvrdio, ali i ispravi povredu u meri u kojoj je to moguće u konkretnom slučaju.

Načelo 8. (Zaštita privatnosti u kontekstu krivičnih postupaka)
26. Svako ima pravo na zaštitu svog privatnog i porodičnog života na osnovu Člana 8. Evropske konvencije o ljudskim pravima. Načelo 8. podseća na ovu zaštitu za osumnjičene, optužene, osuđene i ostale strane uključene u krivične postupke kojima ovo pravo ne sme biti oduzeto zbog učešća u postupku. Obično otkrivanje imena optuženog ili osuđenog može povlačiti strožiju kaznu od one koju odredi krivični sud. Pored toga, ono može da omete ponovno uključenje date osobe u društvo. Isti princip se primjenjuje i kada je u pitanju slika o optuženom ili osuđenom. Prema tome, potrebno je posvetiti posebnu pažnju na štetne efekte širenja informacija koje omogućavaju identifikovanje osoba na koje se ovo Načelo odnosi.
27. Za strane u krivičnom postupku koje su maloljetne, žrtve krivičnih prekršaja, svedoke ili porodice osumnjičenih, osuđenih ili optuženih predviđena je još veća zaštita. Države članice se po tom pitanju mogu pozvati i na Preporuku R (85) 11 o položaju žrtve u okviru krivičnog prava i krivičnog postupka kao i na Preporuku R (97) 13 o zastrašivanju svedoka i pravima odbrane.

Ovom prilikom predviđena je i poseta državnog agenta za ljudska prava pred Evropskim sudom u Strazburu, gospodina Slavoljuba Carića i njegovih saradnika.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…