pecina.jpgSvetski dan ljudskih prava obeležava se u znak sećanja na 10. decembar 1948. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima. Odbor za ljudska prava Valjevo i Omladina JAZAS-a Valjeva, obeležili su Međunarodni dan ljudskih prava akcijom “…Minut do 12 za ljudska prava ! ” na Gradskom Trgu.
Prema podacima mreže odbora za ljudska prava CHRIS kojoj pripada i valjevski Odbor za ljudska prava i koju čine organizacije iz 6 gradova Srbije, godišenje im se obrati više od 1100 građana zbog povrede nekog osnovnog prava.

Valjevskom ogranku Mreže CHRIS, Odboru za ljudska prava Valjevo godišnje se javi oko 100 sugrađana po raznim osnovama povrede nekog ljudskog prava, a najbrojniji su slučajevi povrede prava na pravično suđenje.

Univerzalnom deklaracijom UN-a o ljudskim pravima iz 1948. godine, proglašena je i definisana nužnost saradnje država, radi prevazilaženja i rešavanja ekonomskih, socijalnih, kulturnih i humanitarnih problema, kao i unapređenja prava čoveka i osnovnih sloboda za sve, bez obzira na rasu, pol, jezik ili veru.
Podelom propagandnog materijala Odbor za ljudska prava podsetio je na sve te osnovne principe Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, a cela kampanja Mreže Odborra CHRIS realizovana je uz podršku Fonda za otvoreno društvo.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…