crkva 1.jpgDanas je u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Valjevu obeležena slava hrama Pokrova Presvete Bogorodice koji je u izgradnji i zbog obimnosti, radovi će biti završeni do kraja godine. Svetu Liturgiju su služili episkop valjevski Milutin sa sveštenstvom valjevske eparhije.
Nakon Svete Liturgije izvršen je i tradicionalni obred rezanja slavskog kolača. Svim prisutnim vernicima obratio se episkop valjevski Milutin .

Crkva Pokrova Presvete Bogorodice u Valjevu podignuta je 1838. godine. Prvi pisani dokument vezan za istoriju valjevske Crkve je pismo Kneza Miloša upućeno sudu valjevske nahije. Na crkvi Pokrova Presvete Bogorodica trenutno se radi detaljna rekonstrukcija, najveća od njene izgradnje, a obnova crkve vrši se pod nadzorom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika.

Sve do završetka radova na hramu Pokrova Presvete Bogorodice jutarnja i večernja bogodsluženja biće održavana u novom hramu na kome se takođe izvode radovi.

Vrednost svih radova na rekonstrukciji crkve Pokrova Presvete Bogorodice je oko osam miliona dinara, od čega je značajan iznos obezbedilo Ministarstvo vera i grad Valjevo, ali i prilozi vernika. Sami sveštenici crkvene opštine polovinu svojih prihoda izdavajaju za rekonstrukciju hrama.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…