etno.jpgPo broju pritužbi upućenih republičkom građanskom braniocu Saši Jankoviću Kolubarski okrug nalazi se na trećem mestu, iza Grada Beograda i Niškog okruga. Tokom prošle godine sa našeg područja primedbe na rad određenih organa i službi imalo je 23 građana od ukupno 406 primedbi koliko je republički ombudsman primio u rad.
Zaštitniku se, može žaliti građanin samo na organe koji primenjuju propise Republike Srbije. On nema ovlašćenja prema organima drugih država ili međunarodnim organizacijama. Tako se možete žaliti na nezakonit, nepravilan ili loš rad organa državne uprave, organa nadležnog za pravnu zaštitu imovinskih prava i interesa Republike Srbije, i drugih organa i organizacija, preduzeća i ustanova kojima su poverena javna ovlašćenja.
Zaštitnik građana, odnosno ombudsman jedan je od njih – onaj koji nastupa, po pravilu, kada druge institucije zataje ili im njihova pravila i procedure ne omogućavaju da efikasno deluju. Zaštitnik građana može, po pritužbi ili po sopstvenoj incijativi, ispitati da li je neki organ uprave prema Vama postupao korektno (zakonito i pravilno) kada je primenjujući propise Republike Srbije odlučivao o Vašim pravima, obavezama ili na zakonu zasnovanim interesima, ili uticao na njih. Ako utvrdi propust, odnosno nepravilnost, ombudsman će zahtevati da se greška ispravi i predložiti način za to.

Posebnu zaštitu ombudsmana uživaju deca, osobe sa invaliditetom, lica lišena slobode, žene (u ostvarivanju principa ravnopravnosti polova) i pripadnici nacionalnih manjina u ostvarivanju dodatnih individualnih i kolektivnih prava. Od kontrole Zaštitnika građana izuzeti su Narodna skupština, predsednik Republike Srbije, Vlada, Ustavni sud, sudovi i javna tužilaštva.
Podnošenje pritužbe, kao i čitav postupak pred Zaštitnikom građana je potpuno besplatan.

Građanima je od sada dostupna i internet prezentacija institucije zaštitnika građana na adresi www.zastitnik.gov.rs koja će, kako se očekuje, doprineti boljoj informisanosti građana o radu te institucije, kao i jedinstvenoj komunikaciji građana i ombudsmana.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…