is_petnica.jpgPolaznici letnjih naučnih seminara u Istraživačkoj stanici “Petnica” i ove godine bave se nizom zanimljivih tema, koje su kao mini istraživačke projekte sami osmislili. Izbor tema je veoma šarolik. Mladi petnički istraživači zanimaju se za arheologiju na lokalitetu Medvednika, istražuju Magične grafove koji su povezani sa magičnim kvadratima i tako da predstavljaju novu vrstu igre za razonodu, ali ispituju i princip rada ultrazvučnog radara.

Istraživačka stanica Petnica je neobična naučno-obrazovna ustanova, namenjena radu sa mladim ljudima koji su posebno zainteresovani za nauku i koji svoju znatiželju ne mogu zadovoljiti u okviru tradicionalnog obrazovnog sistema.
Osnovana je u leto 1982. godine na prostoru stare osnovne skole u Petnici. Danas je IS Petnica moderan naučni kamp, poznat u mnogim krajevima sveta. Petnički obrazovni programi se jednim delom finansiraju iz razlicitih državnih fondova – za nauku i tehnologiju, za prosvetu, za omladinu, za ekologiju. Drugi, veoma znacajan izvor su sponzorstva, prilozi i pokloni privatnih i drzavnih preduzeca, bivsih polaznika, iseljenika, kao i medjunarodnih fondacija.
IS Petnica svake godine organizuje preko stotinu razlicitih programa – seminara, kurseva, kampova, radionica, konferencija.

Istraživanja na Medvedniku
Polaznici programa arheologije, Andrija Marjanović, učenik II razreda Tehničke škole u Valjevu i Miodrag Simović, učenik III razreda XII beogradske gimnazije istražuju Antičke lokalitete planine Medvednik.
Na području planine Medvednik u Zapadnoj Srbiji postoje četiri arheološka lokaliteta iz antičkog perioda: vila rustika u Rovnima, nekropola na Savincu, Apolonova ara u Sitaricama i Kulina na samoj planini Medvednik. Na svim lokalitetima su nađeni pokretni nalazi koji su datovani na 3 vek nove ere. Cilj Andrijinog i Miodragovog rada je da povežu ove antičke lokalitete sa petpostavkom o postojanju eksploatacije rudnika bakra u selu Rebelj u antičko doba.

Isto područje istražuje i polaznica seminara geologije i hemije voda, Milica Knežević, učenica II razreda Gimnazije u Prokuplju. Tema je Hidrohemijske karakteristike vode vodotoka Zavojšnice (vodotok koji nastaje od više manjih potoka na jugoistočnoj strani Medvednika). Pošto svojim tokom obilazi veliki deo planine, praktično drenira padine Medvednika. Polazna pretpostavka je bila da bi na istraživanom području moglo biti rudnih ležišta. Milica vrši ispitivanje na prisustvo teških metala (gvožđe, mangan, kobalt, olovo i nikl), što bi bio jedan od pokazatelja postojanja rudnih ležišta, a izvršiće i klasifikaciju vode Zavojšnice,

Praktični radovi hemičara
Nevena Arsenić, učenica III razreda Gimnazije u Obrenovcu i Nenad Milošević, učenik III razreda XIII beogradske gimnazije, na letnjem seminaru hemije rade istraživanje pod nazivom Upoređivanje procenta jonske izmene cinkovih jona u prirodnom i sintetičkom zeolitu.
Zeoliti su minerali čija je jedna od primena kod prečišćavanja otpadnih voda. Nevena i Nenad su želeli da ispitaju koji je zeolit, prirodni ili sintetički, u tom postupku efikasniji. Oni rade u laboratorijskim uslovima, mereći koncentraciju jona cinka pre i posle jonske izmene. Na osnovu dobijenih rezultata, značajna prednost je na strani sintetičkog zeolita.

Njihova koleginica, Jovana Kostadinović, učenica III razreda Medicinske škole iz Valjeva istražuje Određivanje optimalnih uslova za odmašćivanje površina metala dejstvom ultrazvuka.
Jovana radi sa pločicama od aluminijuma i pocinkovanog aluminijuma, koje tretira ultrazvukom. Najbolje rezultate je dobila za vremenski interval od 5 časova, gde je učinak skoro 100%. Postupak je primenjiv ne samo u industriji, nego i u medicini (npr. za odmašćivanje hirurških instrumenata).

Magični grafovi
Nove oblasti u pojedinim naukama postaju sve popularnije i otvaraju neke nove mogućnosti, tako da su vrlo privlačne za istraživanja. Zato su se polaznice programa matematike, Jovana Bekić, učenica I razreda Zrenjaninske gimnazije i Anja Radojević, učenica I razreda Računarske gimnazije iz Beograda, opredelile za temu Magični grafovi. Magični grafovi su povezani sa magičnim kvadratima tako da predstavljaju novu vrstu igre za razonodu.

Ultrazvučni radar
Marko Savić, maturant Elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin” iz Novog Sada i polaznik programa elektronike radi na temu Ultrazvučni radar na principu Doplerovog efekta. Radar se sastoji od ultrazvučnog predajnika i prijemnika, pojačavačkog stepena i mikrokontrolera i zasnovan je na Doplerovom efektu. Sličan projekat je rađen u ISP, a cilj ovog je da se uređaj poboljša i da mu se dodaju neke nove opcije. Praktična primena ovog uređaja mogla bi biti za parking senzor u automobilima.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…