studentski grad.jpgBanke u Srbiji sve više se okreću finansiranju stambene izgradnje, koja je poslednjih godina veoma atraktivna na našem tržištu. Zasada se najviše ulaže u podizanje stambenog i poslovnog prostora, ali ima i projekata koji obuhvataju industrijska postrojenja, šoping-molove, turističke komplekse. Osim kreditiranja investitora, odobravaju se istovremeno i zajmovi građanima za stanove u izgradnji.

Stambeni krediti koje subvencioniše država odobravaju se građanima starosti od 23 do 45 godina, na rok otplate do 30 godina. Kamatna stopa banaka je od 6,9 odsto, dok je za ostale komercijalne stambene kredite od sedam do 10 odsto. Korisnik kredita je obavezan da uplati učešće od pet odsto, 20 odsto učešća se isplaćuje iz budžeta Srbije, dok ostatak finansira banka.

Dug banci se vraća prvih 25 godina, a državi u poslednjih pet godina po kamati od 0,1 odsto. Kada je reč o rati, za kredit od, recimo, 90.000 evra, za prvih 25 godina komercijalni krediti su skuplji za oko 60 evra, dok su poslednjih pet godina skuplji za čak 200 evra. Druga stavka, koja je veoma bitna, jeste ukidanje poreza za sve oni koji prvi put kupuju stan. Naime, građani koji prvi put kupuju stan oslobođeni su plaćanja poreza na dodatu vrednost i poreza na prenos apsolutnih prava.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…