infakt__frame.jpgKako se očekuje, najkasnije do kraja 2008. godine biće usvojen Zakon o opštoj bezbednosti proizvoda, čiji je nacrt Ministarstvo trgovine i usluga Republike Srbije još u decembru 2007. godine uputilo u skupštinsku proceduru. Zakonom će biti uređeni: opšta bezbednost proizvoda koji se stavljaju u promet, kriterijumi za ocenjivanje usaglašenosti proizvoda sa opštim zahtevom za bezbednost, obaveze proizvođača i distributera, uslovi i način informisanja i razmene informacija u vezi sa rizicima koje proizvod predstavlja po zdravlje i bezbednost potrošača i drugih korisnika, kao i vršenje nadzora.

Tržišna inspekcija je samo u prvih osam meseci ove godine povukla iz prometa proizvode u vrednosti od 431, 8 miliona dinara. Osim električnih aparata, sa rafova u radnjama su skidani i tekstilni proizvodi, sredstva za higijenu, nameštaj, motorna ulja i građevinski materijal.

Plasiranje proizvoda štetnih po ljudsko zdravlje, donošenjem zakona o bezbednosti proizvoda biće strogo sankcionisano. Tako će se novčanom kaznom od 100.000 do milion dinara kazniti svaki proizvođač koji na tržištu ponudi opasan proizvod. Ovim će biti obuhvaćeni i trgovci polovnom robom i polovnim automobilima. Nekažnjeno neće proći ni oni uvoznici, prodavci i proizvođači za koje se ustanovi da u ponudi imaju i takozvane obmanjujuće proizvode.

U nacrtu zakona tako se definišu artikli koji nisu prehrambeni proizvodi, ali svojim izgledom, oblikom, veličinom, bojom, mirisom, pakovanjem podsećaju na njih. Zakonskim prekršajem smatraće se i ako se potrošačima ne pruže potrebne informacije, odnosno upozorenje koje će im omogućiti da procene opasnosti od nekog proizvoda i preduzmu odgovarajuće mere predostrožnosti.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…