cvet maslacak.jpgU Srbiji ove godine nije bilo prinosa meda sa cak 70 odsto teritorije, pa je zbog loše letnje paše Savez pcelarskih organizacija proglasio elementarnu nepogodu. Ova godina je pocela velikim gubicima pcelinjih društava i lošim uslovom za razvoj pcela u prolece, a pcelari trenutno prihranjuju pcele, jer u košnicama nema dovoljno meda ni za njihovo prezimljavanje.

Ove godine ocekuje se da 9.100 clanova Saveza pcelara u najboljem slucaju proizvede 1.250 tona meda, što je 3,6 puta manje nego lane. Prošle godine je prosecni prinos po košnici, bio 17 kilograma meda, dok ove godine vecina pcelara nije izvadila ni jedan kilogram.

U Srbiji je potrošnja meda veoma mala, prosecno oko 600 grama godišnje, dok u najrazvijenijim zemljama ona iznosi cak sedam do 10 kilograma.

Pcelari smatraju da je uvoz nepotreban i štetan, jer je med proizveden u Srbiji izuzetnog kvaliteta, a trenutna proizvodnja višestruko nadmašuje potrošnju stanovništva.
Srbija bi mogla da zaradi na izvozu meda i postane najveci proizvodac u Evropi za par godina, ali samo ukoliko bi se intenzivirala proizvodnja za šta je potrebno uskladjivanje propisa sa EU, unapred poznata cena i garantovani otkup.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…