gradac.jpgNaučno istorijsko-geografsko istraživanje koje je počelo 22. jula na teritoriji grada Valjeva i okolnine juče je završeno. Prema rečima rukovodioca istraživanja profesor dr Siniša Mišić, i ako im vremenske prilike nisu bile baš naklonjene istraživači su zadovoljni rezultatima. Prvi problem sa kojim su se ustraživači susreli jeste bilo razrešenje lokacije grada Bele stene. U izvorima bela stena se pominje od 1392. pa do pada pod tursku vlast 1458. godine. Na teritoriji Valjeva postoje 2 lokaliteta za koje se vezuje moguće postojanje grada Bela stena kod ljiga i u okolini sela Krčmar.

Problem sa starijim epohama naše istorije je što često nedostaju pisani izvori i terenska istraživanja su jedini način za se upotpune praznine.U Valjevskiom kraju sačuvana su 3 popisa sa početka 16. veka iz 1528, 1536 i 1560 godinešto je dobra osnova za proučavanje valjevskog kraja.

Cilj je bio da se na celom terenu popišu materijalni arheološki, istorijski i sakralni lokaliliteti, počev od praistorije do 17. veka.
Naučnoistraživačka akcija je sprovedena u organizaciji Narodnog muzeja Valjevo i Odeljenja za istorijsku geografiju Katedre za istoriju Filozofskog fakulteta Beogradskog univerziteta.

Ekipa će na osnovu svojih stručnih mogućnosti Muzeju predočiti svoje viđenje važnosti pojedinih nepoznatih i nedefinisanih lokaliteta. Pored popisa lokaliteta, istraživačka ekipa će raditi na skuplanju i popisu toponima.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…