infakt__frame.jpgPrema anketi o životnom standardu – Srbija 2002-2007. godine, koja je rađena u organizaciji Republičkog zavoda za statistiku i Svetske banke, siromaštvo raseljenih je smanjeno sa 24, 6 odsto koliko ih je bilo 2002. godine, na 14,5 odsto u 2007. godini, a kod stalnog stanovništva je opalo sa 13,6 na 6,5 odsto.

Profil siromaštva u Srbiji ostao je nepromenjen u proteklih pet godina. I dalje su najsiromašniji stanovnici seoskih područja, naročito jugoistočne Srbije, kao i neobrazovani i nezaposleni, starije osobe i domaćinstva sa malom decom.
Romsko stanovništvo je u posebno nepovoljnom ekonomskom i socijalnom položaju, kao i osobe sa invaliditetom, a skoro polovina Roma u zemlji je siromašna (49,2) odsto.
Strategija za smanjenje siromaštva (SSS) u Srbiji predstavlja srednjeročni razvojni okvir usmeren na smanjenje ključnih oblika siromaštva. Ovaj nacionalni dokument sadrži analizu uzroka, karakteristika i profila siromaštva u Srbiji, kao i glavne strateške smernice za društveni razvoj i smanjenje broja siromašnih u narednim godinama. Aktivnosti predviđene Strategijom za smanjenje siromaštva usmerene su ka privrednom razvoju i rastu, sprečavanju pojave novog siromaštva usled restrukturiranja privrede i na brigu o tradicionalno siromašnim grupama.

SSS Vlada Srbije je usvojila još u oktobra 2003. godine, a tim za implementaciju SSS je formiran u septembru 2004. godine. Učesnici u procesu izrade SSS su pored ministarstva za socijalna pitanja i ostala resorna ministarstva, a konsultativni proces prilikom izrade Strategije uključio je i brojne druge državne institucije, ali i predstavnike nevladinog sektora, lokalnih samouprava, sindikata, preduzeća, međunarodnih razvojnih partnera i Skupštine Srbije, koji su bili angažovani kroz rad nadležnih savetodavnih odbora.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…