infakt__frame.jpgU IS Petnica nastavlja se realizacija prolećnih seminara za srednjoškolce. Od 26. maja započela je realizacija vežbovnog seminara hemije koji tće trajati do 4. juna, a od danas startuje seminar fizike.

Hemija – vežbovni seminar
Prvi ovogodišnji vežbovni seminar hemije je na programu od 26. maja do 4. juna.
Seminar je namenjen savladavanju osnovnih laboratorijskih tehnika i realizovaće se kroz veći broj predavanja i laboratorijskih vežbi u okviru osnovnog kursa analitičke hemije.
Cilj je da polaznici savladaju osnovne tehnike rada u laboratoriji, upoznaju se sa planiranjem i postavkom eksperimenta, prikupljanjem i obradom rezultata merenja.
Pre početka bilo kakvog rada u laboratoriji polaznicima se prezentuje laboratorijsko posuđe, oprema i neke od tehnika rada, sa posebnim naglaskom na pravila rada i ponašanja i merama bezbednosti.
Vežbe i odgovarajuća prateća predavanja, kao: Kvalitalivna i Kvantitativna analiza, Optičke metode instrumentalne analize, Elektro metode, Merenje i greške merenja… imaju za cilj da osposobe polaznike za rad na samostalnim istraživačkim projektima koji se izvode u toku letnjih seminara.
Pored stručnog tima Stanice, u realizaciji seminara učestvuju i stručni saradnici sa Hemijskog i Farmaceutskog fakulteta iz Beograda i studenti mlađi saradnici.

Prošle nedelje u Petnici
Sociokulturna antropologija
Četvorodnevni seminar sociolulturne antropologije realizovan je od 21. do 25. maja i imao je za cilj da upozna polaznike sa antropološkim metodološkim pristupima, a realizovan je kroz odgovarajuća predavanja i vežbe.
Polaznici su izneli predloge za istraživanja u toku letnjih seminara, npr.: Promene koje je komunikacija preko Interneta uvela u odnose među mladima, Obrasci ponašanja navijača, Struktura priča iz časopisa za devojke…

Psihologija
U istom terminu, 21. do 25. maja, realizovan je i prolećni seminar psihologije. Cilj je bio da se polaznicima predstave osnovne metodologije psiholoških istraživanja i statistike u psihologiji a koje se koriste za obradu podataka u istraživanjima u oblasti psihologije. Na ovom seminaru obrađivana je metodologija koja se koristi u socijalnoj i kognitivnoj psihologiji, oblasti logike statističkog zaključivanja, deskriptivnoj statistici i statistici zaključivanja.

Terenska nastava studenata biologije
23. i 24. maja u Stanici je realizovana jednodnevna terenska nastava za dve grupe studenata Biološkog fakulteta iz Beograda.

Letnja naučna škola
Od 1. do 14. juna, u Istraživačkoj stanici Petnica realizovaće se Letnja naučna škola, multidisciplinarni program za učenike sedmih razreda osnovnih škola, koji će omogućiti svakom od učesnika da se bliže upozna sa mnogobrojnim aspektima savremene nauke i istraživačkog rada i da stekne prva praktična iskustva u naučnom istraživanju.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…