is_petnica.jpgU IS Petnica tokom aprila meseca planirana je realizacija više seminara za stručno usavršavanje nastavnika iz osnovnih i srednjih škola iz Srbije. Od 6. do 10. aprila na programu je prolećni seminar hemije i geologije voda za srednjoškolce, nakon čega slede seminari za nastavnike različitih struka.

Geologija i Hemija voda
Prolećni seminari geologije i hemije voda za srednjoškolce, realizuju se zajednički, sa ciljem da polaznici upoznaju savremene metode geoloških istraživanja, što će im biti neohodno za što kvalitetniji pristup samostalnom istraživanju koje im predstoji u toku letnjih seminara.
Seminar se realizuje pod nazivom Metode geoloških istraživanja II.
Na seminaru će biti obrađene teme kao: Geofizičke metode, Strukturna geološka istraživanja, Metode istraživanja savremenih geoloških procesa, Geološko nasleđe, Istorijsko-geološki razvoj teritorije Srbije i Crne Gore u periodu neogena i kvartara, Mikrobiološke i hemijske analize prirodnih voda, Vežbe iz analitičke hemije, Greške pri merenju… Pored predavanja i vežbi, tu su i testovi, zadaci i kraći seminarski rad na zadatu temu.

Nastavnički seminari
Na osnovu dogovora sa Ministarstvom prosvete i sporta Republike Srbije, a u cilju unapređivanja nastave i usavršavanja nastavnika i nastavnog procesa, od 10. do 13. aprila, u Istraživačkoj stanici Petnica, će se održati seminari za nastavnike hemije i biologije i ekologije iz osnovnih i srednjih škola iz Srbije.

Hemija
Seminar za nastavnike hemije pod nazivom Problemska i eksperimentalna nastava hemije ima za cilj upoznavanje nastavnika sa metodama i tehnikama eksperimentalne i problemske nastave hemije.

Program je akreditovan od strane Službe za stručno usavršavanje nastavnika Ministarstva prosvete i priznaje se od strane Ministarstva kao učešće na programima stručnog usavršavanja.
U okviru inovacije znanja nastavnika hemije planiran je niz interesantnih predavanja od Alergena u hrani , Holesterola u krvi, Enzima, Antioksidanasa, preko Biomaterijala i Nanotehnologija u službi zdravlja do Geohemije životne sredine… Nastavnicima će biti prezentovani osnovni principi učenja na daljinu i elektronskog učenja, a planirane su i edukacione radionice.

Biologija i ekologija
Seminar namenjen nastavnicima biologije i ekologije realizuje se na temu Metodološko osavremenjivanje i spoznavanje novina u nastavi prirodnih nauka: Biodiverzitet: pojam i problemi u edukaciji, a cilj mu je upoznavanje nastavnika sa konceptom biodiverziteta i globalnim aspektom njegove zaštite, kao i sa problemima u nastavi ekologije i biologije.
Program je akreditovan od strane Službe za stručno usavršavanje nastavnika Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, te se učešće na njemu priznaje od strane Ministarstva prosvete kao učešće na programima stručnog usavršavanja.
Predavanja poput: Biodiverzitet – koncept, značaj i očuvanje, Molekularne metode u ekološkim istraživanjima, Konzervaciona biologija… biće upotpunjena prezentacijama Internet baze bioloških podataka, bioloških zbirki, izlaskom na teren i tribinama.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…